Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Timrå kn, ROGSTA 1:17 LJUSTORPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

LJUSTORPS KYRKA
12/31/06
Motivering
Ljustorps kyrka ligger högt och storslaget i dalgången på en ursprunglig medeltida plats med de medeltida murarna delvis ingående i Daniel Hagmans nybyggnad från 1757. Hagmans kyrkobyggnad är emellertid förändrad både exteriört och interiört. Den förlängda tornprydda byggnaden saknar mycket av Hagmans ursprungliga proportioner, det mest karaktäristiska idag är de typiska djupt liggande fönstren. Långhuset är förlängt och tornet upplevs aningen för lågt och brett, i förhållande till långhuset, det brutna taket är ersatt med ett sadeltak. Idag karaktäriseras kyrkobyggnaden exteriört därför huvudsakligen av 1840 års omgestaltning.

Kyrkan präglas interiört av både uppförandetidens rumslighet och 1840-års utvidgning av rummet (valv och kyrkorum), samt 1949-års starkt historicerande karaktär med igensatta fönster i koret med delvis nykomponerad draperimålning, nya slutna bänkkvarter, ny altarring, kalkstensgolv i kor, nya pelarinklädnader under läktaren samt det åter framtagna figurala måleriet på läktarbarriären. Påtagligt framträdande är också originalsnickerier i form av altaruppsats, predikstol, nummertavla och läktarfront. 1990-talets läktarunderbyggnad påverkar mindre upplevelsen av en harmoniskt historicerande interiör, vars huvudintryck, trots utbyggnaden 1840, av välbevarad 1700-talsinteriör, visar på en lyckad restaurering vid 1900-talets mitt. Bidragande orsak till upplevelsen är utan tvekan den smakfulla färgsättningen från denna tid.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ I FÖRVALTNING OCH SKÖTSEL AV KYRKAN:

* Ljustorps kyrka som exempel på en Hagman kyrka, att jämföras med samtida kyrkor som Attmar, Borgsjö, Säbrå och Tynderö där Daniel Hagmans typiska fönstersättning är framträdande

*Originalsnickerier i form av altaruppsats, predikstol, dopbord, nummertavla och läktarfront
*Den medeltidsinspirerade valvslagningen
*De medeltida skulpturerna
*Golvuret i koret
*1949-års väl genomförda restaurering med tillägg av slutna bänkar och altarring, samt färgsättning