Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tyresö kn, NÄSBY 53:1 KULTURELLA FOLKDANSGILLETS GILLESTUGA

 Anläggning - Värdering

KULTURELLA FOLKDANSGILLETS GILLESTUGA
6/28/12
Motivering
Solsäter är både till det yttre och till det inre en av landets bäst bevarade exempel på allmogeromantiska miljöer i kategorin samlings- och föreningslokaler från 1900-talets första decennier. Exteriört uppvisar byggnaden många av de för tiden typiska dalaromantiska stildragen: tjärad stomme i liggtimmer, dalablå fönstersnickerier, nockprydnad i smidesjärn och småspröjsade fönster. Gillestugan är omgiven av resliga furor och belägen högt uppe på en bergknalle med utsikt över Långsjön, vilket vittnar om tidens nationalromantiska ideal.

Föreställningen att ett hem skulle skapas för dem som bodde där och helst också av dem själva avspeglas genom att såväl byggnaden som inredningen på Solsäter i hög grad är medlemmarnas eget verk. I inredningen återfinns många av de attribut som ingick i föreställningen om möbleringen i ett allmogehem: den öppna härden, matvrån med platsbyggda bänkar i vinkel, väggur och färggranna textilier. Allt detta ansågs viktigt för att skapa den hemtrevnad som eftersträvades. Inspiration hämtades dock även utanför landets gränser vilket återspeglas i byggnadens entréhall. Med sin trappa, sällskapsdel och öppna spis visar rummet på den kombination av engelskt villaideal och allmogeromantik som präglade det svenska villabyggandet. Sedan byggnaden uppfördes har den löpande och varsamt underhållits av föreningens egna medlemmar och de få förändringar som genomförts har karaktär av anpassningar och modifieringar som genomförts med stor respekt för byggnadens ursprungliga karaktär. Det tidstypiska uttrycket samt det faktum att byggnaden såväl interiört och exteriört är mycket välbevarad medför att den har ett högt arkitekturhistoriskt och arkitektoniskt värde.

Byggnadens konstnärliga värde är främst knutet till gillesalens målade utsmyckning bestående av en fris som löper runt hela rummet samt ett muralmåleri på den putsade spisen, ett tidigt verk av Jerk Werkmäster. Detta var troligen det första monumentaluppdraget i den då 25-åriga konstnärens nyligen påbörjade karriär, en karriär som i hög grad skulle komma att handla om just dekorativt inredningsmåleri i stort format. Även de träsnideriarbeten som utförts av Per Kers bidrar till byggnadens konstnärliga värde.

Som det första huset i området utgör gillestugan en viktig del i det ännu relativt välbevarade sportstugeområdet i Skälsätra. Då gillestugan nyligen invigts grundade några av gillemedlemmarna Soltäpporna i syfte att även köpa den angränsande tomten. På denna tomt uppfördes sedermera tre mindre sommarstugor i samma dalaromantiska stil som gillestugan. Trots att dessa sommarstugor i viss mån byggt om och byggts till och därmed förlorat en del av sin autenticitet, utgör bebyggelsen tillsammans med den i sammanhanget viktiga dansbanan en helhet med en sammanhållen karaktär. I ett lokalt perspektiv har Solsäter därför ett betydande miljöskapande värde.

Gillestugan är ett sällsynt bevarat exempel på en föreningslokal av den typ som flera föreningar lät uppföra, och ännu fler drömde om att uppföra under decennierna kring sekelskiftet 1900. Byggnaden har därmed ett samhälls- och socialhistoriskt värde då den berättar om föreningsliv kring sekelskiftet, men också om den ungdoms- och hembyggdsrörelse som växte sig stark under 1900-talets första decennier och som folkdansgillet var en del av.

Solsäter används, ägs och vårdas ännu av Kulturella folkdansgillet som en gång uppförde byggnaden, och gillestugan används fortfarande som föreningslokal för medlemmarna. Detta utgör ett kontinuitetsvärde som är en viktig aspekt av det kulturhistoriska värdet.

Att gilllestugan ända sedan uppförandet har haft stort identitetsvärde för Kulturella folkdansgillets medlemmar framgår tydligt i minnesskrifter liksom i det stora antal artiklar som skrivits om byggnaden i föreningens tidning Rillen. Ett belysande exempel på detta är hämtat ur Margit Hultmans Sommarhemsdrömmar: " Ja när man ser sig omkring i stugan så finner man i varje detalj kärlek, en sådan som endast föräldrar kunna ha till sina barn vilka de sett dag för dag växa upp och bli stora, liksom gillestugan nu växt upp från marken och blivit stor, kanske rent av växt sina föräldrar över huvudet." Det faktum att gillestugan tillhör områdets äldsta hus talar för att byggnaden har ett identitetsvärde även för lokalbefolkningen liksom för dem som har en anknytning till trakten. Av många förknippas Solsäter sannolikt främst med midsommar eftersom Kulturella folkdansgillet anordnat välbesökta midsommarfiranden här sedan byggnaden uppfördes. Betraktat ur ett lokalt perspektiv finns således även ett traditionsvärde kopplat till gillestugan och miljön på Solsäter.