Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Eksjö kn, VÄSTRA BRUDBADET 1:2 SKOGSKAPELLET

 Anläggning - Värdering

SKOGSKAPELLET
12/31/11
Motivering
Eksjö skogskapell är uppfört 1980 efter ritningar av Rolf Bergh, efterkrigstidens mest betydande kyrkoarkitekt i Sverige. Kapellet ligger på en utpräglad skogskyrkogård från 1977 i utkanten av staden. För gestaltningen av denna svarade trädgårdsarkitekt Sven A Hermelin från Stockholm. De rundade och bågformiga gravkvarteren inordnar sig mjukt i den högstammiga tallskogen. Kapellet ligger med utsikt över en öppen sänka med damm och minneslund. Framför kapellet reser sig en klockstapel av rundbjälkar med brant sadeltak.

Kapellet bildar mittparti i en svagt böjd byggnad. Det markerar sig påtagligt gentemot de smalare låga längorna genom sitt höga och korskrönta tälttak. Planformen är kvadratisk utan markerat kor. Kapellet är utformat som en av arkitektens vandringskyrkor, den så kallade ”Studiokyrkan”, vars förlaga utarbetades redan 1966 inom ramen för Sigtunakonferenserna som svar på behovet av prefabricerade billiga kyrkor till de växande städerna. Dessa kyrkor skulle också svara upp mot en förändrad liturgi med fokus på gemenskap och närhet. Skogskapellet är mycket representativt för dessa kyrkor. Stommen utgörs av fyra kraftiga böjda limträbjälkar som reser sig från kapellets hörn och möts till ett kors i nock. De präglar därigenom upplevelsen av det resliga rummet. Ytterväggarna och taket är klädda med sågad och impregnerad granspont, invändigt med svagt laserad plywood. Till golvet har mer påkostade material valts, tegel och kalksten. Fönstren är placerade som band horisontalt under takfot och vertikalt i hörnen. Genom detta skapas ett samlande rum som skärmar av omvärlden och samtidigt får ett mjukt överljus. Inredningen är sparsmakad och enkel med kopplade stolar längs tre av väggarna och ett stramt smidesaltare. Den enda prydnaden är däremot dominerande, den utgörs av ett rosettfönster i gjutjärn övertaget från Sankt Lars begravningsplats’ rivna gravkapell från 1894 samt försett med glasmålning av arkitektens bror, Tore Bergh.

Kapellet nås via en arkitektoniskt framhävd ingång i den västra längan. Entréhallen är samtidigt ett samlingsrum som kan användas för borgerliga begravningsakter. I östra längan är ett omsorgsfullt gestaltat bisättningsrum samt expedition och kistförvaring. I en öster därom anslutande byggnadskropp finns utrymmen för personal och ett aldrig förverkligat krematorium.

Att särskilt tänka på i förvaltning av kapell och kyrkogård:
- Kapellet är en välbevarad representant för Rolf Berghs vandringskyrkor.
- Kyrkogården är en konsekvent representant för efterkrigstidens skogskyrkogårdar.
- Rosettfönster från rivet gravkapell med målningar av arkitektens bror.