Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, INDUKTORN 33

 Anläggning - Värdering

9/18/09
Motivering
Grönt = Fastighet med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt

Egendomen Ulvsunda inköptes 1904 av Stockholms stad för att bereda plats för industrier. Även om enstaka fabriker uppfördes före 1930-talet så var det framförallt efter andra världskriget som bebyggelsen tillkom. Vid sidan av Västberga är Ulvsunda Industriområde år 2009 Stockholms största verksamhetsområde nära innerstaden, med verkstäder, kontor, lager, grossistfirmor, stormarknader med mera. Stadsbilden är sammanhållen, arkitekturen ofta välformad. De sammantagna kulturhistoriska värdena är stora.

Induktorn 33 uppfördes ursprungligen för Kungliga Generalpoststyrelsen och ritades av Erik Lallerstedt. Den stora anläggningen bevarar i huvudsak sin karaktär från 1960-talet, då hus 3 och 4 blev om- och påbyggda och en ny kontorsdel tillkom. Anläggningen har industrihistoriska värden, som ett representativt exempel på tidens industribebyggelse. Arkitekturen är saklig, gedigen och välformad och hela anläggningen karaktäriseras av gult och rött tegel med symmetriskt placerade fönster. De ursprungliga och välgestaltade detaljerna, såsom t ex entréparti i glas och trä, förstärker de kulturhistoriska värdena. Det synliga läget invid Ranhammarsvägen ger anläggningen stadsbildsmässiga värden, vid sidan av de miljöskapande värdena i närområdet.

Husen har vissa nya aluminiumfönster, liksom vissa entrépartier och portar – dessa förändringar stämmer inte överens med ursprunglig gestaltning.