Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Båstad kn, SLÄTTARÖD 11:7 KLINTAHUSET OCH SOMMARHUSET

 Anläggning - Värdering

Klintahuset och sommarhuset
12/4/13
Motivering
Klintahuset tillsammans med sin trädgård, sommarhuset och Klintalyckan speglar ett stycke historia som både regionalt och nationellt är mycket ovanlig och har ett högt kulturhistoriskt värde.
Byggnaden och Klintalyckan har sitt ursprung i det tidiga 1800-talets skiftesreform. Strandmalen var värdelös mark och där kunde mindre bemedlade få uppföra en byggnad och arrendera ett stycke mark. Till Klintahuset är knutet två familjer som bott i huset, brukat marken och arbetat inom de lokala näringarna från 1875 till det sena 1900-talet. Familjerna och deras tillvaro speglar på ett mycket bra sätt en del av Bjärebygdens historia som inte är så väl dokumenterad.
Byggnadshistoriskt innehåller Klintahuset en obruten kontinuerlig förändringsprocess från sin tillkomst fram till mitten av 1900-talet. Därefter är byggnaden både ut- och invändigt i stort sätt oförändrad.
Byggnaden är uppförd av material som i huvudsak hämtades i närområdet. Det visar även byggnadstekniken där skiftesverk, korsvirke, gråsten och träpanel använts. I ett skede har gavlrna putsats. Taken är täckta med spån och halm, som lagats med eternit och sinuskorrugerad plåt, billiga material som kunde köpas begagnat. Sommarhuset är ett intressant komplement till Klintahuset, som sommarbostad för Anna.
Byggnaderna och trädgården är i behov av en varsam upprustning. De slitna byggnaderna och den tidigare igenvuxna trädgården gav en felaktig bild av anläggningen. Byggnaderna har varit välhållna och trädgården, med sina olika delar, har gett byggnaderna en helt annan inramning än som det upplevs idag. På ett flygfoto från 1940-talet är Klintalyckan uppodlad och den vegetation som nu präglar området är tillkommen därefter.
l Skåne finns idag endast tre byggnadsminnen som är jämförbara med Klintahuset. Husmanshuset i Örum (Ystads kommun), dagsverkstorpet Månses (Kristianstadskommun) och småbrukarhemmanet Agusastugan (Tomelilla kommun). Klintahuset kommer ur ett regionalt perspektiv att komplettera dessa anläggningar både geografiskt och kulturhistoriskt. Byggnadsminnen som visar på de mindre bemedlade i samhället är en underrepresenterad grupp bland de skånska byggnadsminnena.