Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vilhelmina kn, SAXNÄS 3:1 RICKLUNDGÅRDEN

 Anläggning - Värdering

Ricklundgården
11/25/13
Motivering
Ricklundgården skiljer sig radikalt från övrig bebyggelse i Saxnäs och även från den traditionella västerbottniska byggnadskulturen på landsbygden. Varken i fjällområdet eller i Vilhelminatrakten finns någon motsvarighet till Ricklundgårdens speciella byggnadsmiljö. Karaktäristiskt för Ricklundgården är att den utgör en miljö med tydliga internationella paralleller, men som också har inslag av lokal byggnadstradition och lokala byggmaterial. I detta fall är det alltså Ricklundgårdens speciella och avvikande karaktär som är motivet till byggnadsminnesförklaringen.

Huvudbyggnaden utgör ett för länet ovanligt och personligt präglat exempel på en arkitektur som har sin grund i funktionalismen och 1920-talsklassicismen. Med sin placering på en höjd i samhället invid Kultsjön framhävs stenbyggna-dens monumentalitet och kontrast till den omgivande fjällmiljön. Byggnadens läge, entréportalen med kolonner samt de ljusa nästan vita putsade fasaderna, interiören med speciella och personliga lösningar, den omgivande trädgården med murar, trappor, stenmöbler och stenläggningar för tankarna till medelhavet och italienska villor. Trädgården har växtslag som är ovanliga för denna bredd-grad och stora delar av trädgårdens ursprungliga struktur har bevarats intakt sedan den anlades.

Gården har även personhistoriska värden och är starkt präglad av Folke och Emma Ricklunds konstnärliga verksamhet. Den konstnärliga verksamheten har dessutom bedrivits kontinuerligt på gården även efter Folke och Emmas tid. Gården kan till sin karaktär betraktas som en sentida och norrländsk motsva-righet till exempelvis Millesgården på Lidingö eller Villa Muramaris på Got-land.

Gårdens övriga byggnader och särskilt de samiska byggnader som flyttats till platsen understryker karaktären av en mycket medvetet planerad miljö med byggnader och byggnadsmaterial som har rötter i den lokala miljön och kul-turen, vilka kontrasteras mot de internationella dragen som finns hos huvud-byggnaden och trädgården.

Samtliga byggnader finns idag kvar vid gården och miljön är till stora delar bevarad.

Den konstnärliga verksamheten på gården tillsammans med byggnaderna och trädgården utgör dessutom ett bra exempel på en förening av allmänkultur och kulturmiljö.

Mot bakgrund av detta uppfyller Ricklundgården kraven för en byggnadsmin-nesförklaring.

Uttryck för Ricklundgårdens kulturhistoriska värden:
• Gårdens personhistoriska koppling till Folke och Emma Ricklund och den långa kontinuiteten i den konstnärliga verksamheten.
• Huvudbyggnadens särpräglade arkitektoniska uttryck.
• Huvudbyggnadens planlösning, konstruktion och personliga prägel.
• Byggnadens fasta specialtillverkade inredning och möblemang från till-komsttiden och den omfattande samlingen av konst och antikviteter.
• Trädgårdens parkliknande och väl bibehållna struktur med stenlagda gångar, murar i skiffer, möbler, skulpturer och planteringar.
• Helhetsmiljön som i allt väsentligt är bevarad från tillkomsttiden.