Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mark kn, GENERATORN 1 RYDALS KRAFTVERK

 Anläggning - Värdering

Rydals kraftverk
4/28/16
Motivering
Rydals kraftverk har ett mycket högt kulturhistoriskt värde och ingår i byggnadsminnet Rydals fabriker. Rydal bruks- och industrimiljö är dessutom ett område med riksintresse för kulturmiljövården samt utpekat som en kulturhistoriskt värdefull miljö i Marks kommuns kulturmiljöprogram. Kraftverket är en viktig del i den industrimiljö som Rydals fabriker utgör.

Kraftverket är en del av Rydals bomullsspinneri, som är av stor kulturhistorisk betydelse – både för berättelsen om och förståelsen av industrialismens genombrott och textilindustrins utveckling under 1800- och 1900-talen. Det är också ett viktigt besöksmål genom museiprojektet ett ”arbetande textilmuseum” där visningar för allmänheten av spinneriets produktionsmiljö är ryggraden i museiverksamheten. Detta förstärker också förståelsen för helhetmiljöns kulturhistoriska sammanhang.

Kraftverksbyggnaden är relativt välbevarade med sin ursprungliga karaktär har ett högt arkitektoniskt värde och är en tydlig och god representant för hur påkostade dessa anläggningar ofta var. Den medvetna arkitektoniska utformningen gjordes för att manifestera den nya tekniken och elkraftens stora betydelse.
Utöver detta har Rydals kraftverk ett teknikhistoriskt värde genom den bevarade kaplanturbinen, som är överlägset mest effektiv vid låga fallhöjder och stora variationer i vattenföringen. Det faktum att regulatorn, generatorn och mataren fortfarande finns kvar och är i drift är också värdefullt – liksom att kontrolltavlan av marmor är bevarad i hallen trots att modern utrustning har installerats. Rydals kraftverks vattenvägar är också betydelsefulla – exempelvis tillopps- och utloppskanalernas naturstensdetaljer.

Alla förändringar av Rydals kraftverk är tillståndspliktiga.

Vid framtida underhåll av anläggningen bör de två portarna av aluminiumdurkplåt ersättas med öppningar lika fönstrens övriga utformning och indelning. De igensatta fönsterpartierna bör också återställas. Eventuella solskydds- och säkerhetsåtgärder bör ske invändigt. Vid framtida underhåll av hela anläggningen är det mycket viktigt att detta sker med material och med utförande lika det ursprungliga.