Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Partille kn, KÅHÖG 11:48 JONSEREDS KRAFTVERK

 Anläggning - Värdering

Jonsereds kraftverk
3/30/16
Motivering
Jonsereds kraftverk har ett mycket högt kulturhistoriskt värde och kraftstationen är i byggnadsminnesklass. Anläggningen ligger i ett område som utsetts som riksintresse för kulturmiljövården. Dessutom är Jonsereds fabriker inklusive kraftverket utpekat i Partille kommuns kulturmiljöprogram.

Kraftverket utgör en viktig beståndsdel i den industriella helhetsmiljön i Jonsered, och förmedlar en tydlig förståelse och koppling till det kulturhistoriska sammanhanget.

Kraftverksbyggnaden har ett mycket högt arkitektoniskt värde och är en god representant för arkitekten Hans Hedlunds karaktäristiska sätt att utforma offentliga byggnader. Den påkostade arkitektoniska utformningen berättar påtagligt om den nya teknikens och elkraftens symbolvärde vid sekelskiftet 1900. Byggnaden är exteriört mycket välbevarad – såväl till sin utformning som materialmässigt.

Även interirören är välbevarad med bevarade äldre detaljer. Dock har enstaka ovarsamma och ej tidstypiska tillägg gjorts, i synnerhet plåtinklädnaden av väggen mot turbinsumparna.

Även kraftverkets tekniska utrustning har ett högt kulturhistoriskt värde – främst aggregat 2 från 1902 med den ursprungliga turbinen från J.M Voith och generatorn från Oerlikon. Att turbinregulatorerna samt matarna finns kvar – trots att de inte längre är i drift förstärkande också den tekniska begripligheten och bidrar till det historiska sammanhanget. Ur ett teknikhistoriskt perspektiv är det viktigt att bevara maskinernas horisontella uppställning.

Jonsereds kraftverks vattenvägar är också betydelsefulla och uttrycker en bred förståelse för de tekniska principerna av anläggningen. Intagkanalens avancerade och påkostade utförande med den sprängda bergtunneln samt det äldre kugghjulsmanövrerade utskovet strax intill den övre tunnelmynningen är viktiga.

Framtida underhåll av hela anläggningen bör ske med stor varsamhet och med material och utförande lika det ursprungliga.

Viktig i helhetsmiljön är också den varmnitade järnvägsbron, i fackverkskonstruktion med tre bågspann, som utgör en del av den kulturhistoriska kontexten.