Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, LILLA RÅRED 1:2 M.FL. KVARNADALEN

 Anläggning - Värdering

Kvarnadalen
12/19/17
Motivering
Kulturhistorisk värdering
Skvaltkvarnarna i Ulvatorpsbäcken, eller Kvarnadalen som den också kallas, är en uppskattad kulturmiljö. Genom hembygdsföreningens försorg och genom lokaliseringen i ett populärt naturområde som genomkorsas av Hallandsleden har Kvarnadalen kommit att bli både välkänd och välbesökt. Dess betydelse som kulturmiljö för Halland i allmänhet och det lokala sammanhanget i Sällstorp med omnejd i synnerhet är således förhållandevis stor.
Som kulturmiljö bär skvaltkvarnarna på flera olika typer av värden, varav det mest framträdande är att de utgör en företeelse som får betraktas som oerhört sällsynt, om inte unik i landet.

Det är högst anmärkningsvärt med åtta välbevarade skvaltkvarnar inom ett så avgränsat geografiskt område.

Utöver sällsyntheten bottnar en stor del av det kulturhistoriska värdet i att både de individuella kvarnmiljöerna och Kvarnadalen i sin helhet i så hög grad är ett läsbart tidsdokument och har stor potential som samhällshistorisk kunskapskälla. De kvarvarande kvarnmiljöerna bildar tillsammans med dämmen, intagskanaler och välbevarade ruiner en geografiskt avgränsad, pedagogisk helhet som på ett greppbart sätt berättar om graden av förberedelse, arbete och samarbete som krävdes för att få kvarndriften att fungera. Tillsammans skänker detta en inblick i 1700- och 1800-talens halländska bondesamhälle och ger en tydlig uppfattning om kvarndriftens stora samhälleliga och ekonomiska betydelse.
Den långa kontinuiteten i kvarnverksamheten är ytterligare en aspekt av dess kulturhistoriska värde, som en förindustriell miljö som brukats på huvudsakligen samma sätt från 1600-talet och in på 1900-talet.

Individuellt är kvarnarna i huvudsak välbevarade och i bra skick, och har höga värden utifrån ett byggnadshistoriskt perspektiv, men de är inte unika.

Sammanfattningsvis är Kvarnadalens värde som kulturmiljö uppbyggt av flera värden, varav de viktigaste är att miljön inte har någon känd motsvarighet samt att Kvarnadalen utgör en i huvudsak välbevarad och tydligt läsbar helhet.



MOTIVERING
Trots kvarndriftens avgörande betydelse för människan i det agrara Sverige för många kvarnar i dag en tynande tillvaro. Sakta men säkert försvinner de en efter en och med dem även en del av vår förståelse för vårt förflutna. De kvarnar som finns kvar och förvaltas, i många fall av hembygdsföreningar och andra eldsjälar, blir därigenom ännu mer betydelsefulla.
Det finns förhållandevis många byggnadsminnesförklarade kvarnar och kvarnmiljöer i landet i dag, men få eller ingen som motsvarar den anmärkningsvärt omfattande och pedagogiska helhetsmiljö som finns vid Ulvatorpsbäcken.
Länsstyrelsen anser också att det är viktigt att väga in den betydelse Kvarnadalen har idag, och de värden den representerar. Detta förmedlas dels genom att Kvarna-dalen är en mycket uppmärksammad, uppskattad och välbesökt kulturmiljö, men också i det starka lokala engagemang som kulturmiljön väcker.

Sammantaget anser Länsstyrelsen att Kvarnadalen är en mycket säregen kulturmiljö, där de välbevarade enskilda kvarnanläggningarna tillsammans utgör en pedagogiskt avläsbar helhet som är väl lämpad att företräda sin bebyggelsekategori bland länets byggnadsminnen.
Länsstyrelsen anser därför att Kvarnadalen skall betraktas som en synnerligen värdefull kulturhistorisk miljö och att den därmed skall förklaras som byggnadsminne enligt 3 kap Kulturmiljölagen (SFS 1988:950).