Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Botkyrka kn, STUREHOV 1:2 STUREHOVS SLOTT

 Anläggning - Värdering

Sturehovs slott
12/15/17
Motivering
Sturehovs slott kan betraktas som en av landets främsta gustavianska herrgårdsanläggningar. Arkitekturhistoriska, arkitektoniska och byggnadshistoriska värden är väldokumenterade och mycket höga. De kulturhistoriska värdena är även knutna till Sturehov i egenskap av en mönsteranläggning från det sena 1700-talet.
Byggnaderna ger tillsammans med trädgård och park en god bild av hur en herrgård från det sena 1700-talet var uppbyggd och organiserad. Utmärkande är att många byggnader som representerar skötseln och driften av gården har bevarats. Flera ekonomibyggnader har fortfarande en äldre karaktär. Den välbyggda och medvetet organiserade ekonomigården på Sturehov avspeglar byggherren Liljencrantz intresse för mönsterjordbruk, något som har sin bakgrund i hans roll som statssekreterare med inflytande i moderniseringen av landets näringar.
Huvudbyggnadens arkitektur anses vara en av arkitekten Adelcrantz mest mogna verk. Här sammanvävs rokokon med det sena 1700-talets nyklassicistiska stilströmning, allmänt kallad gustaviansk stil. Till anläggningen hör axialt placerade park- och trädgårdsdelar som framhäver anläggningen i landskapet och skapar en ståndsmässig inramning till byggnaderna. Bebyggelsemönstret uppvisar en hierarkisk uppdelning av gårdens olika funktioner som ännu är fullt avläsbar, med åtskilda man- och fägårdar anordnade enligt axiala system.
Till det kulturhistoriska värdet hör även 1950-talets grundliga restaurering som speglar stadens ambition med anläggningen och de restaureringsideal som rådde vid denna tid.
Den engelska parken ska enligt Länsstyrelsens bedömning inte ingå i byggnadsminnet då den är förändrad och igenvuxen med följden att parkens struktur är svåravläsbar, varför de kulturhistoriska värdena i dagsläget inte bedöms uppfylla fodringarna för byggnadsminnesförklaring.
Källa: Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Stockholm, 2017-12-15, Nr: 4321-27579-2012.