Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, HALLUM 2:13 M.FL. BOAGÄRDET

 Anläggning - Värdering

BOAGÄRDET
6/1/13
Motivering
Kulturmiljö av mycket stort värde som en mycket god representant för de många småbyar och hemmansgrupper med ursprung i medeltid och 1500-tal, som präglat Kåkindsslättens randbygder. Det småskaliga kulturlandskapet med ålderdomliga strukturer och fina prov på byggnadsskick från 1800-talets mitt förhöjer kulturmiljöns mycket stora värden.

Kulturmiljön ger uttryck för en lång historisk kontinuitet av bosättning på platsen, med bevarad fossil åkermark i byns kärnområde. Byns ålderdomliga bebyggelse är i relativt hög grad bevarad, och de två ursprungliga gårdarna ger en god bild av gårdarnas funktionsuppdelning med mangård och fägård. Kulturmiljöns kärnområde upplevs som ålderdomlig och autentisk, både vad gäller bebyggelse som kulturlandskap.

Kulturmiljön karaktäriseras genom sitt läge längs med landsvägen på en höjdrygg ovanför Ösans dalgång, ett typiskt läge för denna del av Kåkindsslätten. Boagärdet karaktäriseras av ett småskaligt kulturlandskap med inslag av fossil åkermark, stenmurar och röjningsrösen. Bebyggelsen karaktäriseras generellt av en stor andel faluröda byggnader med tegeltak, och särskilt av de två välbevarade manbyggnaderna i Boagärdets bykärna.

Rekommendationer
Den utpekade bebyggelsen är av sådant värde att den bör omfattas av PBL 2 kap. 6§ 3:e st., 8 kap 17§ och 8 kap 13§. Områdets agrara karaktär är viktig att bevara, både vad gäller bebyggelsen som kulturlandskapet, liksom den slingrande landsvägen genom byn. Även den väl sammanhållna karaktären med de två gårdarna i bykärnan är viktig att bibehålla i nuvarande skick. Eventuella större installationer och anläggningsarbeten bör utföras på ett varsamt sätt som beaktar helhetsupplevelsen av kulturlandskapet. De utpekade manbyggnadernas karaktär är viktig att bevara, som ovanligt välbevarade äldre bostadshus i kommunen. Bebyggelsen bör underhållas med traditionella material och metoder som tar hänsyn till det kulturhistoriska värdet. Eventuell ny bebyggelse placeras utifrån områdets äldre struktur samt ges en god utformning som harmonierar med den ursprungliga miljön.

Åtgärder
För att säkerställa det kulturhistoriska värdet bör kommunen upprätta fördjupade riktlinjer för hur kulturmiljöns värden skall tillvaratas.