Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, BERGS-KYRKETORP 7:1 M.FL. BERG - HÖGSBÖLA - KAMPAVALL - YTTERSÖRA

 Anläggning - Värdering

Berg - Högsböla - Kampavall - Yttersöra
6/11/13
Motivering
Större kulturlandskapsavsnitt som på ett ovanligt belysande sätt återspeglar bebyggelsemönster och markanvändning på Nordbillingen alltsedan förhistorisk tid. Ovanligt välbevarade stenmurskantade landsvägar förbinder ett mycket gammalt odlingslandskap med en påtagligt lång och tydlig tidsmässig kontinuitet. Den stora mängden gravar från brons- och järnålder förankrar odlingslandskapet i förhistorisk tid. Ett idag ovanligt välbevarat laga skifteslandskap med stenmurar överlagrar delvis det äldre odlingslandskapet där åtskilligt bevarats av de ganska små medeltida tresädesbyarnas inägosystem och relation till utmarken. Särskilt framträder de för platåbergslandskapet karaktäristiska stora stenmurskantade fägatusystemen som i Berg är mycket välbevarade. Högsböla by är exceptionell med den oskiftade byns ängar i behåll, lövängsrikedomen var förr ett kännemärke för Billingen. Även Yttersöra by bevarar flera äldre strukturer i bebyggelse och kulturlandskap. Av högsta värde är Bergs kyrkomiljö med delvis medeltida kyrka och medeltida sockenmagasin av sten. Den gamla knutpunkten och marknadsplatsen Kampavall har småskalig utkantsbebyggelse från 1800-talet och f.d. skolmiljö från 1920-talet. Mot bakgrund av ovanstående är mycket höga kulturvärden förknippade med Berg - Högsböla - Kampavall – Yttersöra.
Kulturmiljön hänger direkt samman med kulturmiljöerna i Esbjörnstorp, Karlsfors och Stolan. Kulturmiljön Berg - Högsböla - Kampavall - Yttersöra ingår i det större området av riksintresse för kulturmiljövården Berg.
Att särskilt tänka på:
Den stora mängden förhistoriska fornlämningar (främst gravar) från brons- och järnålder.
De välbevarade stenmurskantade landsvägarna av högsta kulturhistoriska värde
De ovanligt välbevarade stenmurskantade fägatusystemen med förhistoriskt/medeltida ursprung
Lämningarna av Tatermyrans medeltida by. Även bynamnet är kulturhistoriskt intressant.
Laga skiftets odlingslandskap från 1850-talets laga skifte innehåller även mängder av strukturer från de oskiftade medeltida byarnas och ensamgårdarnas inägosystem.
Exempel på Bergs karaktäristiska agrarahistoriska strukturer är stenmurar, odlingsrösen, solitära lövträd, långa stråk av enbevuxen hagmark, lövängspartier, åtskillig fossil åkermark..
Laga skiftets stenmurslandskap i Berg är det största och mest välbevarade i kabrosilurområdet.
Bytomter i typiska terränglägen med gårdstomter, fägator och f.d. tåplats från den oskiftade byn.
Högsböla bymiljö med tåplats, två kvarliggande gårdar med 1800-talsbebyggelse, stor fägata och den oskiftade byns stora ängar samt betesmark på falor. Byn har idag ingen annan motsvarighet inom norra delen av kambrosilurområdet.
Yttersöra by med mycket av bystrukturen i behåll, de välbevarade Baggården och Västergården och det småskaliga Klevagärdets odlingslandskap
Berg med stor prästgårdsmiljö (1880-1910-tal), välbevarad f.d. folkskola (1926) och lanthandel (1927)
Bergs mycket homogena kyrkomiljö med delvis medeltida kyrka, sockenmagasinet i sten från medeltiden och1800-talspräglad stor kyrkogård.
Gårdar med traditionell funktionsuppdelning i byggnadernas placering inklusive mangårdar med högvuxna lövträd. Välbevarad är Karlsgården från 1880-talet.
Kampavalls bygdeknut och f.d. marknadsplats med fortfarande småskalig utkantsbebyggelse (1800-tal) och f.d. skolmiljö (1926).