Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, BINNEBERG 11:1 M.FL. BINNEBERG

 Anläggning - Värdering

binneberg
5/27/13
Motivering
Kulturmiljö av mycket stort värde då den har en mycket väl bibehållen helhet, en av de bäst bevarade bybildningen i södra Vadsbo. I Varola kyrkby ligger bebyggelsen tätt samlad längs den slingrande, bitvis stenmurskantade bygatan som är en del av en tidigare huvudväg genom Skaraborg. I byn finns exempel på bebyggelse med anknytning till platsens tidigare position som centralort i form av kyrka, tingshus och gästgiveri, men även välbevarade gårdsmiljöer med bostadshus och ekonomibyggnader samt en folkrörelsebyggnad. Det värdefulla kulturlandskapet med ett mycket stort antal fornlämningar förankrar platsen långt tillbaka i tiden. Lämningarna i kulturlandskapet, exempelvis i form av stenmurar och fädrev, knyter dessutom samman byn med omgivningen på ett ovanligt tydligt sätt.

Kulturmiljön ger uttryck för hur bondbyar var uppbyggda fram till skiftesreformer och bysplittringar dramatiskt förändrade landsbygden under 1800-talet, då Binneberg alltjämt är tätt samlad kring kyrkan och bygatan. De kvarvarande gårdarna är i olika hög grad bevarade, men ger en god bild av olika tiders byggnadsskick. Kulturmiljön ger även uttryck för den omfattande byggenskap som genomfördes under 1700- och 1800-talen i form av tingshus och gästgiveri. Trots mindre förändringar av bebyggelsen under 1900-talet, upplevs miljön idag till stor del som ålderdomlig och autentisk med många välbevarade bostadshus, ladugårdar och andra ekonomibyggnader, som visar på den agrara näringens betydelse långt fram i tiden. Kulturmiljön ger genom det mycket stora antalet fornlämningar och stenmurar i landskapet uttryck för en lång historisk kontinuitet som boplats med jordbruk som näring.

Kulturmiljön karaktäriseras av en tät bymiljö på en moränhöjd omgiven av ett i huvudsak storskaligt kulturlandskap, men med värdefulla inslag av småskaligt odlingslandskap. Byn och landskapet runt bykärnan präglas av ett mycket stort antal fornlämningar och andra kulturhistoriska lämningar som stenmurar, fädrev och fossil åkermark. Bebyggelsens placering tätt samlad utefter den slingrande bygatan ger byn en ovanlig karaktär, då den undgått den splittring som 1800-talets skiftesreformer ledde till. Karaktärsskapande är även lokalisering av offentlig bebyggelse i form av gästgiveriet och det byggnadsminnesskyddade tingshuset i anslutning till den gamla kyrkplatsen mitt i byn. Bebyggelsen karaktäriseras av flera ålderdomliga byggnader, såväl agrar bebyggelse som byggnader uppförda för allmänna ändamål.