Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, BÖJA 1:11 M.FL. BÖJA-FJÄRDEBÄCK

 Anläggning - Värdering

BÖJA-FJÄRDEBÄCK
8/1/13
Motivering
VÄRDERING OCH UTMÄRKANDE KARAKTÄRSDRAG
Åsradby som fått huvudsaklig nutida form vid 1840-talets laga skifte men som har bebyggelsehistorisk förankring i den medeltida klungbyn samt anslutande småbyar. Byn inrymmer bl.a. ett välbevarat litet sockencentrum med delvis medeltida kyrka och kyrkogård vid vägskäl på gammal bytå, med enstaka kvarvarande tåbebyggelse och två f.d. skolhus från sent 1800-tal. Inslag finns av kvarliggande gårdar från den oskiftade byn. Välbevarad lagaskiftesmiljö med flera små gårdsenheter från 1840-1860-tal. Den mycket stora mängden äldre ladugårdar längs bygatan, samt deras ålder och karaktär, är av avgörande betydelse för bevarandet av radbyns särprägel.
Böja radby är av mycket stort kulturhistoriskt värde, i egenskap av den mest utpräglade radbyn i Skövde kommun, samt p.g.a. det välbevarade sockencentrum, inslaget av karaktäristiska lagaskiftesmiljöer samt framför allt p.g.a den stora mängden mycket karaktärsskapande äldre ladugårdar. Några av dem är idag bland Skaraborgs äldsta och mest värdefulla ladugårdar, särskilt de fulltimrade, vilket bidrar till radbyns stora egenart och mycket stora kulturhistoriska betydelse i Skaraborg som helhet.
Att särskilt tänka på är:
Åsradby från laga skiftet med två äldre bylägen
De många ladugårdarnas mycket stora betydelse för radbyns karaktär
Ålderdomliga fulltimmerladugårdar av mycket stort värde, särskilt i Fjärdebäck
Välbevarade äldre gårdsmiljöer såsom t.ex. Fjärdebäck 1:5
Laga skiftesmiljön i radbyns mellersta del
Böja gamla bytomt med sockencentrum, vägskäl och gårdar
Det välbevarade sockencentrum med kyrka och två f.d. skolhus på bytå
Den genuina småskaliga kyrkomiljön med medeltidskyrka, kyrkogård, trädkrans och bogårdsmur
Odlingslandskap främst laga skiftespräglat med vissa äldre inslag
Fägatan vid Backgården
Fornlämningar (järnåldersgravar, fångstgrop etc.)
Torplämningar
Rekommendationer
Den utpekade bebyggelsen är av sådant värde att den bör omfattas av PBL 2 kap. 6§ 3:e st., 8 kap 17§ och 8 kap 13§.
Områdets väl sammanhållna kulturmiljö är mycket viktig att bevara, särskilt vad gäller småskaligheten, det öppna kulturlandskapet med många äldre strukturer, bl.a. fornlämningar, stenmurar, odlingsrösen, hagmarker och fossil åkermark, samt landsvägen, åsradbyns och de gamla bylägenas bebyggelsemönster och de många kulturhistoriskt värdefulla byggnadsobjekten. Eventuella större installationer och anläggningsarbeten bör göras på ett varsamt sätt som beaktar helhetsupplevelsen av kulturmiljön.
Den utpekade bebyggelsens huvudkaraktär av 1800- och tidigt 1900-tal är viktig att bevara. Bebyggelsen bör underhållas med traditionella material och metoder som tar hänsyn till det kulturhistoriska värdet.
De många starkt karaktäristiska ladugårdarna i åsradbyn beaktas särskilt.
Den kompletta gårdsmiljön på Fjärdebäck 1:5 är särskilt viktig att beakta
Eventuell ny bebyggelse placeras utifrån områdets befintliga äldre struktur och ges en god utformning som harmonierar med den ursprungliga miljön.
Särskild respekt och hänsyn visas den enhetliga småskaliga kyrkomiljöns värdefulla äldre karaktär.