Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, HALLUM 1:18 HALLUM SKATTEGÅRDEN

 Anläggning - Värdering

Hallum Skattegården
8/1/13
Motivering
Kulturmiljö av stort värde då Hallum är en karaktäristisk slättby i randbygd med förhistorisk förankring och bebyggelsemönster från både före och efter 1850-talets laga skifte. Det småskaliga kulturlandskapet i kombination med den värdefulla vägmiljön och byns bebyggelse, särskilt i den södra delen av byn, samverkar till en mycket värdefull helhet. Södra delen av byn är en välbevarad bebyggelsemiljö från efter laga skiftet. Bebyggelsemiljön får ett särskilt värde genom Skattegårdens välbevarade manbyggnad och dess koppling till en av byggmästarsocknen Varolas storbyggmästare under sent 1800-tal. I den norra byklungan är det bebyggelsestrukturen från tiden före laga skiftet som är av kulturhistoriskt värde, medan de enskilda byggnadsobjekten är förändrade och moderniserade.

Kulturmiljön ger uttryck för en lång historisk kontinuitet av bosättning på platsen, men även hur byn utvidgades i samband med laga skifte på 1850-talet. Byns bebyggelse är i olika hög grad bevarad, men ger en god bild av gårdarnas funktionsuppdelning med mangård och fägård. Trots förändringar av några av gårdarnas byggnader, upplevs miljön idag som ålderdomlig och autentisk, särskilt områdets södra del.

Kulturmiljön karaktäriseras genom sitt läge längs med den stenmurskantade landsvägen på en höjdrygg ovanför Ösans dalgång, ett typiskt läge för denna del av Kåkindsslätten. Hallums by karaktäriseras av öppen odlingsmark, med inslag av impediment öster om byn, liksom rester av ett småskaligt kulturlandskap med inslag av stenmurar och spår av fägator. Bebyggelsen karaktäriseras av en stor andel faluröda byggnader med tegeltak, men även av enstaka exemplar av de för bygden kännetecknande gråstensladugårdarna.