Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ljusdal kn, KALLMYR 8:3 M.FL. GODTEMPLARHUSET I KALLMYR

 Anläggning - Värdering

Godtemplarhuset i Kallmyr
12/20/21
Motivering
Godtemplarhuset i Kallmyr i Ljusdals socken och kommun är ett mycket gott exempel på en byggnad uppförd av en nykterhetsloge i en by på landsbygden kring sekelskiftet 1900. Byggnaden har till såväl exteriör som interiör genom-gått ytterst få förändringar sedan den uppfördes och är med största sannolikhet en av de allra bäst bevarade logebyggnaderna i Gävleborgs län.

Planlösningen följer IOGT-logernas traditionella utformning med farstu, om-klädningsrum, stor sal, logerum, mindre sal med tillhörande kaffekök och en separat vaktmästarlägenhet om två rum och kök en trappa upp med separat ingång utifrån. I interiören utmärker sig främst den välbevarade stora salen. Även bevarade möbler från nykterhetslogens tid som bänkar, bord, regalieskåp samt böcker och andra bevarade föremål berättar om byggnadens historiska användning. Trädgårdsmiljön med gräsytor, spjälstaket, grindstolpar och grindar samt flaggstång av trä bidrar även i hög grad till upplevelsen av byggnadens välbevarade karaktär.
Godtemplarhuset i Kallmyr ger en i det närmaste unik bild av hur en nyuppförd logebyggnad kunde se ut i en by på landsbygden vid 1900-talets början. De knappa ekonomiska resurser som husets ägare ständigt har levt under avspeglar sig tydligt i byggnadens interiör. Det var vanligt att det ibland dröjde ett antal år efter uppförandet innan en nyuppförd nykterhetsloge kunde förses med mer påkostad inredning och utsmyckning. Det ovanliga i detta fall är att något sådant arbete aldrig har utförts. Det ger en bild av en nykterhetsloge med stora ambitioner, men med knappa resurser att färdigställa sitt nykterhetshus. På detta sätt särskiljer sig Kallmyrs godtemplarhus från övriga elva byggnads-minnesförklarade nykterhetsbyggnader i landet, vilka genomgående har mer påkostade interiörer.

Folkrörelsernas byggnader blev betydelsefulla mötesplatser för många människor och platser för bland annat föreläsningar, teater, sång och musik. Med bibliotek och studiecirklar i olika ämnen erbjöd folkrörelserna viktiga tillfällen till diskussioner bland medlemmarna och blev på så sätt för många även en skola i demokrati. Genom arbetet med att motverka spritmissbruk och erbjuda hjälp till personer som hade det sämre ställt kom nykterhetslogerna ofta även att få en betydelsefull social roll på de platser de etablerades. Godtemplar-huset har alltsedan det uppfördes utgjort en viktig mötesplats för Kallmyr och angränsande byar och ur kulturmiljösynpunkt är det positivt att huset fort-farande har samma funktion, det vill säga som en mötes- och samlingslokal i bygden.

Sammantaget innebär detta att byggnaden har ett synnerligen högt kultur-historiskt värde och kan därför förklaras för byggnadsminne. Det är angeläget att den bevaras i så oförändrat skick som möjligt även i framtiden.