Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, BOFORSEN 1:2 M.FL. HERREKVARN-BOFORSEN

 Anläggning - Värdering

Herrekvarn-Boforsen
8/1/13
Motivering
Kulturmiljö av mycket stort värde då den har en mycket väl bibehållen helhet, uppdelad i två välbevarade bebyggelsekoncentrationer. Vid Herrekvarn ligger bebyggelsen tätt samlad längs den slingrande grusvägen, som leder över ån Ösan och länge varit en viktig knutpunkt i bygden. Kvarnplatserna har anor långt tillbaka i tiden, vilket vittnar om platsens tidiga betydelse, liksom Herrekvarns ålderdomliga manbyggnad. Dessutom präglas kvarnmiljön av välbevarade gårdsmiljöer med bostadshus och ekonomibyggnader från 1800- och 1900-talen, som visar på den tydliga kopplingen till agrara näringar. Särskilt karaktärsskapande och värdefullt är den ovanligt stora andelen faluröda ekonomibyggnader med tegeltak i såväl Boforsen som Herrekvarn. Lämningarna i kulturlandskapet, i form av den äldre vägsträckningen genom Herrekvarn med den centralt placerade väghållningsstenen, knyter samman kvarnmiljön med omgivningen på ett tydligt sätt.

Kulturmiljön ger uttryck för hur vattendrag under den förindustriella perioden utnyttjats för anläggande av kvarnar. Samtidigt utgör kvarnarnas del i var sin gårdsmiljö en tydlig koppling till det omgivande jordbrukslandskapet och traktens dominerande agrara näring. I de två kvarnmiljöerna är bebyggelsen alltjämt tätt samlad kring de gamla kvarnlägena vid Ösans fall. De kvarvarande byggnaderna är i hög grad bevarade, och ger en god bild av olika tiders byggnadsskick. Trots förändringar av bebyggelsen under 1900-talet, upplevs miljön idag till stor del som ålderdomlig och autentisk med framför allt många välbevarade ladugårdar och andra ekonomibyggnader, som visar på den agrara näringens betydelse långt fram i tiden. Kulturmiljön ger genom kvarnmiljöerna och den slingrande grusvägen genom Herrekvarn uttryck för en lång historisk kontinuitet med jordbruk och som näring, och där man utnyttjat det strömmande vattnets kraft.

Kulturmiljön karaktäriseras av en tät kvarnmiljö, fördelad på två kvarntomter med ett par hundra meters inbördes avstånd, vid den meanderslingrande ån Ösan i ett för övrigt storskaligt kulturlandskap. Området präglas av enstaka fornlämningar och andra kulturhistoriska lämningar som färdvägar och vattenanläggningar för kvarndriften. Bebyggelsens placering tätt samlad utefter den slingrande vägen vid Herrekvarn och som en samlad gårdsanläggning vid Boforsen ger de båda kvarnmiljöerna en ovanligt tät karaktär och upplevs alltjämt som väl sammanhållen. Karaktärsskapande är i hög grad det stora antalet faluröda ekonomibyggnader med tegeltak, som finns vid båda kvarntomterna, liksom Ösan som slingrar sig fram i jordbrukslandskapet och vägen genom Herrekvarn. Bebyggelsen karaktäriseras av några riktigt ålderdomliga byggnader, främst i forma av Herrekvarns manbyggnad och en liten knuttimrad ekonomibyggnad på ett f.d. torp.