Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, HORN 1:27 M.FL. HORNS BY OCH KYRKBY

 Anläggning - Värdering

Horns by och Kyrkby
8/1/13
Motivering
Kulturmiljö av mycket stort värde då den innehåller flera mycket väl bibehållna delar, den väl sammanhållna Horns by, kyrkbyn med kyrka, prästgård och f.d. skola samt området vid vägen mot Bankälla, som sannolikt utgjort byns tå. Genom kulturmiljön går den kulturhistoriskt värdefulla landsvägen. I Horns by ligger bebyggelsen väl samlad längs bygatan, i flera fall grupperade som götiska gårdsanläggningar med mangård och fägård tydligt avskiljda och väl sammanhållna i sina delar genom enhetliga fasad- och takmaterial. Utöver gårdsbebyggelsen med rötter långt tillbaka i tiden, finns inslag från utvecklingen under 1900-talet i form av mejeri mm. Horns kyrkby är uppbyggd kring de typiska elementen kyrka, prästgård och skola, som tillsammans utgör en mycket värdefull kärna i denna del av Horn och där särskilt kyrkan och den rikligt bebyggda prästgården utgör välbevarade delar. Kyrkbyn sträcker sig norrut och övergår i det område som under 1800-talet bebyggdes med ett stort antal bostäder för obesuttna, där det än idag finns några välbevarade objekt som representerar denna del av befolkningen. Särskilt värdefullt i denna del är miljön vid Smedslyckan. I det omgivande kulturlandskapets norra del finns ett område med fossil åkermark och stensättningar, som tillsammans med övriga kulturhistoriska lämningar förankrar platsen långt tillbaka i tiden.

Kulturmiljön ger i Horns by uttryck för hur byar och gårdar planerats och byggts upp under såväl före som efter 1800-talets skiftesreformer, genom placering i landskapet och gruppering av gårdarnas bebyggelse. De konsekvent uppbyggda götiska gårdsanläggningarna söder om bygatan i Horns by ger uttryck för ett byggnadsskick med lång tradition, men som blev vanlig även i samband med skiftesreformerna på 1800-talet. Byggnaderna på gårdarna är i olika hög grad bevarade, men ger en god bild av olika tiders byggnadsskick, främst 1800- och tidigt 1900-tal, väl sammanhållna genom fasad- och takmaterial. Kulturmiljön vid Horns kyrkby ger uttryck för hur kyrkbyar organiserades med de bärande delarna kyrka, prästgård och skola. I Horn ligger dessa objekt väl samlade och tydligt avläsbara i kyrkbyn. Området vid vägen mot Bankälla ger uttryck för hur den växande skaran obesuttna under 1800-talet fick bosätta sig på den mindre värdefulla mark som tidigare förefaller ha utgjort byns tå.

Kulturmiljön karaktäriseras av väl sammanhållna bebyggelsekoncentrationer, omgivna av ett i huvudsak storskaligt kulturlandskap, men med värdefulla inslag av småskaligt odlingslandskap och fossil åkermark i norr. Bebyggelsens placering tätt samlad i grupper på var sida om den slingrande landsvägen ger området en omväxlande och rik karaktär, med sina olika särdrag. Den tätbebyggda bondbyn med flera stora ekonomibyggnader tätt intill bygatan, sockencentrum med kyrka, prästgård och skola samt området med enklare bebyggelse för mindre bemedlade kompletterar varandra och berikar miljön. Karaktärsskapande är även alléer och stenmurar i anslutning till vägar och gårdar samt det småskaliga kulturlandskapet i den norra delen av byn. Bebyggelsen karaktäriseras av flera ålderdomliga byggnader, av vilka flera är mycket välbevarade. Fasad- och takmaterial verkar karaktärsskapande och sammanhållande.