Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, LANNA 2:34 M.FL. LANNA BY

 Anläggning - Värdering

Lanna By
8/1/13
Motivering
Kulturmiljö av mycket stort värde då den har en mycket väl sammanhållen och bibehållen helhet. I Lanna finns en stark koppling den de byggmästare i Varola som var verksamma under främst 1800-talet, och som lät bygga de s.k. ”byggmästargårdarna” i Lanna. Gårdarna byggdes upp som reguljära bondgårdar, men där den viktiga näringen med byggenskap fått klara uttryck i bebyggelsen. Särskilt tydligt är det i manbyggnaderna, byggda med hög kvalitet i material och utformning samt bostadshusens källarvåningar mot ån Ösan, där verkstäder kopplade till byggenskapen inrymdes. Flera av byns byggnader är från 1860-talet, då byn fick sin nuvarande form.

Kulturmiljön ger uttryck för hur några av socknens välkända byggmästare under en begränsad tid utformade sina gårdar och bostadshus på en väl sammanhållen plats, som tidigare utgjort en liten by om två gårdar. De kvarvarande gårdarna är i olika hög grad bevarade, men gemensamt är att de fyra centrala gårdarnas manbyggnader är väl bevarade och ger en god bild av den höga ambitionsnivå vad gäller utformning och materialval som präglar husen. Att samtliga fyra manbyggnader är byggda på en hög källarvåning, avsedda för verkstäder, är mycket ovanligt och visar på byggenskapens stora betydelse vid sidan av jordbruket. Enstaka ekonomibyggnader ger fortfarande en bild av hur gårdarna var utformade under 1800-talets senare del. Trots förändringar av gårdarnas ekonomibebyggelse under främst 1900-talets senare del, är strukturen ännu bevarad.

Kulturmiljön karaktäriseras av en tät och sammanhållen bymiljö på en svag höjdrygg mellan den uppodlade marken i väster och ån Ösan i öster. Gårdarnas götiska form med mangårdarna placerad i rad mot Ösan, väl avskild från fägårdarna vid byvägen är karaktäristisk.
Bebyggelsen präglas av flera välbyggda bostadshus, byggda i souterräng i sluttningen mot Ösan, där de gedigna källarvåningarna inrymt viktiga funktioner för den byggenskap som karaktäriserar Varola med sina byggmästartraditioner. Byggmästarnas erfarenheter och influenser från bygguppdrag runt om i bygden, präglar bostadshusen utformning och höga kvalitet i materialval. Kopplingen till byns ursprung är levande tack vare att det fortfarande finns ett aktivt jordbruk i byn.