Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, LILLA ALEBÄCKEN 2:1 LILLA ALEBÄCKEN

 Anläggning - Värdering

LILLA ALEBÄCKEN
8/1/13
Motivering
Kulturmiljö av mycket stort värde som en mycket god representant för de gårdar som anlades i samband med 1500- och 1600-talens kolonisation av randskogsbygden till Kåkindsslätten. Bondgården, som fortfarande bedrivs som ett aktivt jordbruk, har lång historisk kontinuitet i ägostruktur, bebyggelsemönster och brukande av jorden. På Lilla Alebäcken finns ett av kommunens, kanske t.o.m. Västergötlands, äldsta bostadshus från 1600-talet. Gården innefattar även ett delvis ålderdomligt småskaligt kulturlandskap med rötter i 1600- och 1700-talen, omvandlat under 1800-talets agrara revolution. Gårdens välbevarade ekonomibyggnader har stark förankring i denna del av Kåkindsslättens byggnadsutveckling, främst representerat av gårdens stora gråstensladugård från 1876. Särskilt förankringen i det mycket ålderdomliga västgötska byggnadsskicket tillskriver Lilla Alebäcken synnerligen höga kulturvärden.

Kulturmiljön ger uttryck för en lång historisk kontinuitet av bosättning på platsen, med tydliga spår av äldre tiders ägostruktur och bebyggelsemönster. Gårdens mycket ålderdomliga och välbevarade mangårdsbebyggelse är i det närmaste unik, och ger en god bild av ålderdomligt byggnadsskick. Tydlig är även funktionsuppdelningen med mangård och fägård, där särkilt den stora gråstensladugården utmärker sig. Kulturmiljöns kärnområde upplevs som ålderdomlig och autentisk, både vad gäller bebyggelse som kulturlandskap, medan de öppna åkerytorna i nordost visar på 1800-talets omvandling av landskapet.

Kulturmiljön karaktäriseras genom sitt läge på en höjdrygg, till stor del omgiven av ett öppet odlingslandskap men med stöd i ett skogsområde i söder och närheten till en bäckravin i norr. Lilla Alebäcken karaktäriseras av ett delvis småskaligt kulturlandskap i gårdens kärnområde, som kontrasteras av de öppna åkergärdena i nordost. Bebyggelsen karaktäriseras främst av den mycket ålderdomliga manbyggnaden och dess flygelbyggnad samt av den stora gråstensladugården, men även genom de faluröda ekonomibyggnaderna som ger gårdsmiljön en sammanhållen helhet.