Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, LILLA VÄRING 1:23 M.FL. LILLA VÄRINGSTORPEN

 Anläggning - Värdering

Lilla Väringstorpen
8/1/13
Motivering
Kulturmiljö av stort värde då den är en av mycket få sammanhållna miljöer i kommunen med bostadshus uppförda för den obesuttna delen av befolkningen. Trots förändrade äldre byggnader respektive senare uppförda byggnader är områdets småskaliga karaktär och bebyggelsestruktur ännu tydlig, särskilt i områdets södra del. I områdets norra del är den stenmurskantade grusvägen i kombination med flera fornlämningar av mycket stort värde, inte minst upplevelsemässigt.

Kulturmiljön ger uttryck för den stora skaran obesutten befolkning under 1700- och 1800-talen. Den kvarvarande bebyggelsen, såväl bostadshusen som ekonomibyggnader, är i olika hög grad bevarade, men ger en god bild av torparnas och andra obesuttnas livsvillkor. Trots förändringar av de flesta husen i området, upplevs miljön idag som ålderdomlig och autentisk, särskilt områdets södra del.

Kulturmiljön karaktäriseras av ett delvis småskaligt kulturlandskap med inslag av stenmurar, odlingsrösen och åkerholmar. Bebyggelsens placering är typisk, där den öppna jordbruksmarken övergår i skog. Bebyggelsen karaktäriseras av småskalig bebyggelse, uppförd i traditionellt byggnadsskick och med traditionella material, där samtliga byggnader har faluröda fasader och många har tegeltäckta tak. Norra delen av området har uppmärksammats i lövskogsinventeringen i Västra Götalands län och hela området ligger inom en yta som utpekats som regionalt värdefullt odlingslandskap.