Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, MÅRUM 2:30 M.FL. MÅRUM-OLOFSTORP

 Anläggning - Värdering

Mårum-Olofstorp
8/1/13
Motivering
Kulturmiljö av mycket stort värde då den innehåller ett par mycket värdefulla delar; den väl sammanhållna radbyn Mårum och det ålderdomliga kulturlandskapet på åsens södra halva inklusive området vid Olofstorp. I Mårums by ligger bebyggelsen väl samlad längs bygatan, där ett par av gårdarna utgör välbevarade gårdsmiljöer. I områdets centrala och södra del finns områden med fossil åkermark och stensättningar, som tillsammans med övriga kulturhistoriska lämningar förankrar platsen långt tillbaka i tiden.

Kulturmiljön ger uttryck för hur byar och gårdar planerats och byggts upp under såväl före som efter 1800-talets skiftesreformer, genom placering i landskapet och gruppering av gårdarnas bebyggelse. Byggnaderna på gårdarna är i olika hög grad bevarade, men ger en god bild av olika tiders byggnadsskick, främst sent 1800- och tidigt 1900-tal, väl sammanhållna genom fasad- och takmaterial. Området vid Olofstorp ger uttryck för hur det som ursprungligen var en gård under 1800- och 1900-talen utvecklades till en större bebyggelsesamling med flera gårdsenheter och en skola. Den centrala och södra delen av området speglar, genom fornlämningar och andra kulturhistoriska lämningar i kulturlandskapet, platsens betydelse under lång tid.

Kulturmiljön karaktäriseras av väl sammanhållna bebyggelsekoncentrationer vid Mårums by och Olofstorp, omgivna av ett i huvudsak storskaligt kulturlandskap, men med värdefulla inslag av småskaligt odlingslandskap och fossil åkermark. Bebyggelsens placering tätt samlad vid vägskälet mitt i byn, kontrasterad av det ålderdomliga kulturlandskapet söder om bykärnan ger området en omväxlande karaktär, som kompletterar varandra och berikar miljön. Karaktärsskapande är även stenmurar i anslutning till vägar och gårdar samt det småskaliga kulturlandskapet. Bebyggelsen karaktäriseras av ett par välbevarade gårdsenheter i byn, där fasad- och takmaterial verkar karaktärsskapande och sammanhållande.