Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, SJOGERSTAD 16:1 M.FL.

 Anläggning - Värdering

8/1/13
Motivering
Område med mycket lång och tydlig kontinuitet i bebyggelseutveckling och markanvändning i övergången Falbygd och Billingsbygd. Den medeltida storbyn, en falbygdsby i typiskt terrängläge vid kalkstensplatåns vattenförande klevkant, förankras i förhistorisk tid genom en mycket riklig mängd och variation av förhistoriska gravar, från främst brons- och järnålder, i det omgivande odlingslandskapet. Gravarna karaktäriseras främst av friliggande stensättningar, varav flera stora, samt av flera högar, en grupp rösen och ett järnåldersgravfält. Äldst är en stenåldersboplats och en hällkista.
Åtskilliga drag från den oskiftade tresädesbyns typiska markanvändning och bebyggelsemönster finns fortfarande kvar och är lätta att uppfatta i nuvarande laga skiftespräglade odlingslandskap. Här avses bl.a. delar av byns gamla inägostruktur, idag som fossil åkermark, ängspartier etc. i dagens hagmark. Kvar från gamla byn är även småskaligt lokalvägnät och särskilt den sammanhållna södra delen med byväg, medeltida ödekyrkogård, f.d. prästgård och en kvarliggande liten herrgård vilken återspeglar 1600-talets många säteribildningar i länet. Den småskaliga byvägen är en välbevarad återstod av den mycket gamla huvudvägen från Skövde mot Falbygden/Ätradalen och Jönköping.
Kontinuiteten förstärks av den starkt laga skiftespräglade norra bydelen med bl.a. välbevarad kyrkomiljö, kring nygotisk kyrka från 1860-talet och en stor 1800-talspräglad lantkyrkogård, samt karaktärsfull mejeribyggnad från ca 1900.
Kulturmiljöns mycket höga värden baseras särskilt på de förhistoriska fornlämningarnas mängd och karaktär samt sammanhangen med den äldre bystrukturen och det mycket välbevarade stenmursindelade, fortfarande småskaliga odlingslandskapet. ”Stenmurslandskapet” i Sjogerstad-Rådene hör, vid sidan av Berg och Säter, till de främsta i det centralvästgötska kambrosilurområdet. Kulturmiljön ingår i det större området av riksintresse för kulturmiljövården Sjogerstad-Rådene.