Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, BINNEBERGSMO 5:8 M.FL. STOLAN

 Anläggning - Värdering

Stolan
8/1/13
Motivering
Rikt sammansatt kulturmiljö på Nordbillingen som dels återspeglar östsidans herrgårdsmiljöer, dels stenindustrins regionala betydelse och dess starka koppling till de stora gårdarna. I den variationsrika industrimiljön på kambrosilurens klevar och terrasser samspelar natur- och kulturvärden i helhetsupplevelsen. Åtskilliga kalkugnsruiner, mäktiga rödfyrshögar och stora brott för alunskiffer, kalksten och sandsten omväxlas med kolmgruvans gångar och slagghögar.
Kulturmiljön ger även uttryck för kalkindustrins och sandstensbrytningens mer småskaliga förankring i agrarsamhället och utvecklingen mot storskalighet i 1900-talets industrialism. Försöket med kolmgruva för radiumutvinning återspeglar i hög grad det tidiga 1900-talets intresseinriktningar. Kolmbolagets f.d. bolagshus (1910) finns kvar på Lilla Stolan.

Stora Stolan har i hög rad bevarat sin karaktär av ett litet herresäte med välbevarad 1700- och 17800-talsbebyggelse i typisk arrondering och gruppering på Billingens östsluttning. Ett småskaligt odlingslandskap med många bevarade äldre strukturer överlagras delvis av laga skiftets välbevarade ”stenmurslandskap”. Stolan ingår i hög grad i det sammanhängande stenmurslandskapet i Berg. Inslag finns även av stenmurskantade f.d. fägator. Mycket karaktärsfull och innehållsrik är den f.d. ängen Stolahagen. Längs hela kalkstensklevens yppiga ädellövdungar finns många spår av lövängshävd, små betesmarker och f.d. smååkrar med odlingsrösen.
Dalens välbevarade torpmiljö i typiskt utmarksläge har troligen även koppling till kalkindustrin.
Kulturmiljön vid Stolan ger genom sitt välbevarade mångsidiga innehåll, långa kontinuitet i tid och starka regionala förankring i kambrosilurområdet uttryck för mycket höga kulturhistoriska värden. Stolan ingår i det stora området av riksintresse för kulturmiljövården Berg.