Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, BACKATOMTEN 1:13 M.FL. SÄTER NORRA

 Anläggning - Värdering

Säter norra
8/1/13
Motivering
Större kulturlandskapsavsnitt som på ett ovanligt belysande sätt återspeglar stark kontinuitet i bebyggelsemönster och markanvändning på östsidan av Nordbillingen med rötter i förhistorisk tid. Säter skiljer sig bebyggelsehistoriskt i viss mån från övriga delen av det stora västgötska kambrosilurområdet. Detta eftersom ensamgårdar dominerar nästan helt, byarna har varit få och små och flera gårdar utvecklades till små herresäten. De medeltida ensamgårdarnas anpassning till kambrosilursluttningarna har mer ovanligt nog resulterat i en lång rad av gårdar högt uppe på lerskifferterrassen, likväl som en mer traditionell lokalisering av gårdar nere på kalkstenen. De förhistoriska gravarna (brons- och järnålder) ligger på kalkstenskleven vilket indikerar att gårdslägena där kan ha äldre bakgrund. Säters lider har även flera ödegårdar som nedlagts i historisk tid, (inklusive en försvunnen kyrkby), dock före de stora skiftesreformerna på 1800-talet, vilket indikerar andra bebyggelsehistoriska förändringar.
Det mycket starkt ängspräglade mosaikartade odlingslandskap med rötter i järnåldern som karaktäriserat östsluttningen fram till 1800-talets skiften satte fortfarande på 1700-talet stark prägel på gårdarna. I Garparörs naturreservat är denna landskapsbild i stort bevarad. Även i övrigt är stora drag av ängens och ädellövskogens kulturlandskap fortfarande lätta att uppfatta i det ännu mycket småskaliga odlingslandskap som kännetecknar Säters lider. Ett idag ovanligt välbevarat laga skifteslandskap med stenmurar överlagrar delvis detta äldre odlingslandskap i mycket fint samspel. Här finns också flera av de för platåbergslandskapet karaktäristiska stenmurskantade fägatorna som löper över sluttningarna.
Flera gamla ensamgårdar med välbevarad bebyggelse från tidsperioden sent 1700-tal-1900-talets början karaktäriserar i hög grad Säter. Av högsta värde är Säter-Krokens herrgårdsmiljö från 1700- och 1800-tal med bebyggelse och omgivande delvis betydligt äldre lövängs- och hagmarkspräglade kulturlandskap med stenmurar och odlingsrösen. Vid sidan av välbevarade herrgårdar och större bondgårdar finns även flera inslag av välbevarad utkantsbebyggelse, främst f.d. backstugor.
Den lågteknologiska kalkindustri som kännetecknar kambrosilurområdet under 1700-tidigt 1900-tal har även avsatt spår i norra Säter med karaktäristiska kalkugnsruiner och rödfyrshögar.
Säter med sina rikliga och mångfasetterade kulturlandskaps- och bebyggelsehistoriska värden är bland de främsta kulturmiljöerna inom det centralvästgötska kambrosilurområdet av idag. Mot bakgrund av ovanstående är mycket höga kulturvärden förknippade med kulturmiljön Säter norra. Kulturmiljön Säter norra har i allt väsentligt samma kulturmiljöstrukturer som kulturmiljön Säter södra.