Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, BJÖRSTORP 2:1 M.FL. SÄTER SÖDRA

 Anläggning - Värdering

Säter södra
8/1/13
Motivering
Större kulturlandskapsavsnitt som på ett ovanligt belysande sätt återspeglar stark kontinuitet i bebyggelsemönster och markanvändning på östsidan av Nordbillingen med rötter i förhistorisk tid. Säter skiljer sig bebyggelsehistoriskt i viss mån från övriga delen av det stora västgötska kambrosilurområdet. Detta eftersom ensamgårdar dominerar nästan helt, byarna har varit få och små och flera gårdar utvecklades till små herresäten. De medeltida ensamgårdarnas anpassning till kambrosilursluttningarna har mer ovanligt nog resulterat i en lång rad av gårdar högt uppe på lerskifferterrassen, likväl som en mer traditionell lokalisering av gårdar nere på kalkstenen. De förhistoriska gravarna (brons- och järnålder) ligger på kalkstenskleven vilket indikerar att gårdslägena där kan ha äldre bakgrund. Säters lider har även flera ödegårdar som nedlagts i historisk tid, (inklusive en försvunnen kyrkby), dock delvis före de stora skiftesreformerna på 1800-talet, vilket indikerar andra bebyggelsehistoriska förändringar.
Det mycket starkt ängspräglade mosaikartade odlingslandskap med rötter i järnåldern som karaktäriserat östsluttningen fram till 1800-talets skiften satte fortfarande på 1700-talet stark prägel på gårdarna. Stora drag av ängens och ädellövskogens kulturlandskap är fortfarande lätta att uppfatta i det ännu mycket småskaliga odlingslandskap som kännetecknar Säters lider. Ett idag ovanligt välbevarat laga skifteslandskap med stenmurar överlagrar delvis detta äldre ängspräglade odlingslandskap i mycket fint samspel. Här finns också flera av de för platåbergslandskapet karaktäristiska stenmurskantade fägatorna som löper över sluttningarna. Den homogena delvis medeltida kyrkomiljön omfattar även ett till stor del ålderdomligt kulturlandskap med bl.a. stor stenmurskantad fägata och lämningar av medeltidsgården Borgen samt även Stångesäters f.d. säteri.
Flera gamla ensamgårdar med välbevarad bebyggelse från tidsperioden sent 1700-tal-1900-talets början karaktäriserar i hög grad Säter. Av mycket stort värde är Mölltorps herrgårdsmiljö från sent 1700-tal och 1800-tal med tidstypisk gruppering och arrondering av byggnader, lokalvägar och omgivande småskaliga kulturlandskap. Till Mölltorp hör även den välbevarade industrimiljön i Mölltorps gruva med lämningar av 1700-talets alunbruk samt 1800- och 1900-talets kalkbruk med ugnsruiner, slagghögar och byggnadslämningar. Rånna herrgårdsmiljö har ett välbevarat byggnadsbestånd från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Kulturlandskapet präglas starkt av fruktträds- och trädgårdsodlingar från epoken dels som Hushållningssällskapets mönstergård dels som Statens försöksgård. Rånna-Ryds naturreservat ger stark karaktär åt kulturlandskapet söder om gården.
Säter med sina rikliga och mångfasetterade kulturlandskaps- och bebyggelsehistoriska värden är bland de främsta kulturmiljöerna inom det stora kambrosilurområdet av idag. Mot bakgrund av ovanstående är mycket höga kulturvärden förknippade med kulturmiljön Säter södra. Kulturmiljön Säter södra har i allt väsentligt samma kulturmiljöstrukturer som kulturmiljön Säter norra.