Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, LANNA 2:25 M.FL. VAROLA

 Anläggning - Värdering

Varola
8/1/13
Motivering
Kulturmiljö av mycket stort värde då den har en mycket väl bibehållen helhet, den bäst bevarade bybildningen i Varola. I Varola kyrkby finns även exempel på mycket ovanliga bostadshus, församlingens gemensamma byggande, välbevarade gårdsmiljöer och stenladugårdar, mycket karaktäristiska för Varola och denna del av Kåkindslätten. Kopplingen till de lokala byggmästare som varit verksamma i Varola är påtaglig i byns bebyggelse. Av stort värde för byns sociala liv är även att skola och lanthandel fortfarande är i drift.

Kulturmiljön ger uttryck för hur bondbyar var uppbyggda fram till skiftesreformer och bysplittringar dramatiskt förändrade landsbygden under 1800-talet. De kvarvarande gårdarna är i olika hög grad bevarade, men ger en god bild av olika tiders byggnadsskick. Kulturmiljön ger även uttryck för den omfattande byggenskap som församlingen genomförde under 1800-talet i form av kyrka, skolhus och barnmorskebostad. Trots förändringar av bebyggelsen under främst 1900-talets senare del, då bl.a. ett par större ekonomibyggnader rivits och några nya bostadshus tillkommit, upplevs miljön idag till stor del som ålderdomlig och autentisk.

Kulturmiljön karaktäriseras av en tät bymiljö på en kulle omgiven av ett storskaligt kulturlandskap. Bebyggelsens placering är typisk med mangårdar i byns centrala del och ekonomibyggnader i utkanten. Karaktäristiskt är även lokalisering av församlingsanknuten bebyggelse i anslutning till den gamla kyrkplatsen vid ån Ösan. Bebyggelsen karaktäriseras av flera ålderdomliga byggnader, såväl bondbebyggelse som byggnader uppförda för allmänna ändamål. Varola var en väletablerad byggmästarsocken, och typiskt för bygden är gedigna stenladugårdar. Kopplingen till byns ursprung är levande tack vare att det fortfarande finns ett aktivt jordbruk i byn.