Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, VÅMB 30:194 M.FL. VÅMB - GAMLA SKARA-SKÖVDEVÄGEN

 Anläggning - Värdering

Våmb - Gamla Skara-Skövdevägen
8/1/13
Motivering
Fornlämningar och arkeologiskt fyndmaterial förankrar jordbruksbygden i yngre stenålder och särskilt förekomsten av runda stensättningar (gravar) knyter an till den huvudbygd som etableras kring södra Billingen i århundradena kring Kristi födelse. Stensättningarna är det numera inte många kvar av efter senaste halvseklets landskapsomvandling i Våmb.
Gamla Skaravägen från Skövde som löper i områdets södra del är en av Skaraborgs viktigaste gamla färdleder, en del av stråket mellan Västerhav och Östersjön, med Skara som medeltida målpunkt. Den har förhistorisk bakgrund och är av mycket stort kommunikationshistoriskt intresse. Vägen hör samman med värdefulla vägsträckor i Varnhem i Skara kommun och ingår även i de välbevarade f.d. fägatusystem kring Billingen som är särskilt viktiga att bevara. Den har en ovanligt stark historisk kontinuitet och är idag en av våra få äldre huvudvägar kring platåbergen som direkt kan förankras i förhistorisk tid p.g.a. närkontakt med fornlämningar i odlingslandskapet. Vägen inramas även av en småskalig bebyggelsemiljö, karaktäristisk för övergångszonen mellan jordbruks- och skogsbygd på 1800-talet. Banvall och hållplats till f.d. Sköfde-Axvalls järnväg från 1904 tillför stora kommunikationshistoriska värden och berikar kulturmiljön kring vägen.
Bäckatorp och Keddakärret har båda särskilt kulturhistoriskt värde p.g.a. byggnader med välbevarad ursprunglig karaktär som ger en god bild av soldattorps- och småbruksbebyggelse från 1800-talet. De hör till den idag fåtaliga välbevarade agrara bebyggelsen i Våmbs socken. Bäckatorp är av ett särskilt intresse som ett befintligt f.d. soldattorp i ursprungligt läge i kulturlandskapet. Framför allt är de en viktig del i den värdefulla kulturmiljön längs Gamla Skaravägen.

Bebyggelsen kring Våmbsklevens f.d. hållplats och banvallen till Sköfde-Axvalls järnväg har i stort behållit karaktären från början av 1900-talet. Våmb 30:102 samt Våmb 30:191 och 30:194 har kulturhistoriskt värde som tidstypiska representanter för denna mer småskaliga bebyggelse. Banvallen från 1904 för den f.d. Sköfde-Axvalls järnväg (nedlagd 1961) är av mycket stort kulturhistoriskt värde, den är kommunikationshistoriskt betydelsefull och är överhuvudtaget väl bibehållen.

Kulturlandskapet vid Brandstorps gamla by har förvisso stora kulturvärden, men frånsett närmast vägen och de stora järnåldersgravarna uppmärksammas detta inte här, eftersom kulturmiljöns fokus ligger på den gamla vägen och dess närmaste omgivning med fornlämningarna.

Mot bakgrund av ovanstående uppgifter är kulturmiljön av mycket stort kulturhistoriskt värde.