Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, SÖRBYLUND 1:8 M.FL. ÅKLEBY

 Anläggning - Värdering

åkleby
8/1/13
Motivering
Kulturmiljö av mycket stort värde då den har en mycket väl bibehållen helhet, med en mångfald byggnader och anläggningar för olika funktioner. Vid Sörbylunds kraftstation ligger bebyggelsen samlad vid den kulturhistoriskt värdefulla hängverksbron, som leder över ån Ösan, och platsen växte i slutet av 1800-talet fram som en betydelsefull industrianläggning och knutpunkt i bygden. Verksamheten expanderade på relativt kort tid och vid sidan av sågverk och kvarn blev kraftstationen en betydelsefull del i miljön, som en av landets tidigaste leverantörer av växelström. Miljön präglas av välbevarade byggnader och anläggningar från sent 1800- och tidigt 1900-tal, med betoning på industriverksamhet och kommunikation. Särskilt karaktärsskapande är miljöns nära koppling till ån Ösan i form av fördämning, vägbro mm. och den väl sammanhållna bebyggelsen med faluröda fasader med tegeltäckta tak. Lämningarna i kulturlandskapet, i form av den äldre industrilämningar visar på en lång historisk kontinuitet.

Kulturmiljön ger uttryck för hur vattendrag utnyttjats för anläggande av industrier och kraftverk. Samtidigt utgör sågverket en tydlig koppling till den omgivande Stöpaskogen och traktens dominerande näring i form av skogsbruk och virkeshantering. I kulturmiljön är bebyggelsen alltjämt tätt samlad kring det ursprungliga läget vid Ösans fall. De kvarvarande byggnaderna är i hög grad bevarade, och ger en god bild av byggnadsskick decennierna kring sekelskiftet 1900. Trots förändringar av bebyggelsen under 1900-talet, upplevs miljön idag till stor del som ålderdomlig och autentisk med de välbevarade industri- och kraftverksbyggnaderna, som visar på vattenkraftens betydelse ända fram i våra dagar. Kulturmiljön ger genom industrimiljön och hängverksbron över Ösan uttryck för en lång historisk kontinuitet med skogsbruk och utvinning av elkraft som näring. Genom den sofistikerade och i kommunen unika hängverksbron ger miljön även uttryck för tekniska landvinningar i slutet av 1800-talet.

Kulturmiljön karaktäriseras av en tät industri- och kommunikationsmiljö vid den strömmande ån Ösan i ett landskap som präglas av sitt läge i utkanten av Stöpaskogen. Området präglas av kulturhistoriska lämningar som både kan vara från förhistorisk tid och industrilämningar från 1800-talet. Bebyggelsens placering samlad vid Ösans västra sida och fördämningar och vägbron över ån ger området en ovanligt tät karaktär och upplevs alltjämt som väl sammanhållen med ett rikt differentierat innehåll. Karaktärsskapande är i hög grad den spektakulära hängverksbron, fördämningen och den stensatta vattenföringen, liksom det stora antalet faluröda byggnader med tegeltak. Bebyggelsen karaktäriseras utöver av kraftstationen av andra byggnader och anläggningar med koppling till elproduktion, främst transformatorstationen och elstolpar med luftledningar, men även av bostadshuset med sin ekonomibyggnad samt sågverksanknutna byggnader och anläggningar i områdets västra del.