Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Sjöbo kn, LERGÖKEN 3 M.FL. ELFSTRANDS KRUKMAKERI

 Anläggning - Värdering

Elfstrands krukmakeri
3/9/23
Motivering
Utifrån byggnadsminnet ska det vara möjligt att berätta något viktigt om länet och dess historia. Det kan handla om brytpunkter i historien, samhällsförändringar, sociala strukturer, ekonomiska förutsättningar med mera. Kulturhistoriska värden består i de möjligheter materiella och immateriella företeelser kan ge vad gäller att inhämta och förmedla kunskaper och förståelse av olika skeenden och sammanhang.

Elfstrands krukmakeri är en av få krukmakerimiljöer som bevarats i Skåne. Byggnadsminnet berättar om ett hantverk med lång kontinuitet, om den rika förekomsten av lera samt vilken betydelse keramiska föremål haft i vardagen. Funktionen är avläsbar i verkstadens exteriör genom gråstensmuren som förstärkt den stora brännugnen, den höga skorstenen samt genom flertalet fönster och dörrar. I verkstadsrummen var det viktigt med dagsljus och dörrarna visar på en direkt kommunikation med olika funktioner utomhus. Inredningen uppvisar en högautenticitet då den är intakt med kullerstensgolv, arbetsbänkar, drejskivor och brännugnar. Genom den lilla skalan och genom att handverktyg, mallar och keramik har bevarats är det möjligt att komma nära arbetsprocessen.

Bostads- och ekonomibyggnaden är mer förändrad då bland annat köksdörren flyttats och hall och badrum tillkommit. Byggnaden ingår dock i en helhetsmiljö och visar på det liv som levts på gården. Exteriören talar för att det var ett småbruk som var vanligt förekommande under slutet av 1800-talet. Bostaden bestod ursprungligen av kök, matsal och två små kammare och stallet hade plats för fåtalet djur. Den senare tillkomna salen visar på krukmakeriets blomstringstid och var troligen viktig för det sociala livet. Även gesällkammaren är senare men visar att den utgjort en enkel bostad, utan fönster men med egen värmekälla. De inredda rummen har en del äldre inredning kvar i form av dörrar, foder, lister, panel och köksinredning med gjutjärnsspis. Köks- och matsalsmöblemang är från Elfstrands tid och utställda keramiska föremål belyser gårdens verksamhet. Loge och stall är i stort bevarade och har kvar kullerstensgolv, synligt korsvirke och lertegel.

Indelningen i två fastigheter är tydlig än i dag då det finns en häck- och trädinhägnad trädgårdsdel och en mer öppen del som nyttjades för den keramiska verksamheten. I trädgården är förutom inramningen en mönsterlagd kullerstensplan, högväxt buxbomshäck utmed huset, stenparti med plantering, fruktträd och buskar bevarat. Dessa delar minner om den förut väl utnyttjade och prunkande trädgården. Vad tomten tillhörande verkstaden använts till är inte lika tydligt längre då det numera är en grönyta. Ler- och vedupplag, bearbetning och torkplats var utrymmeskrävande men några spår av dessa delar i processen finns inte längre kvar. Avsaknaden av dessa funktioner tillsammans med att det inte finns någon avgränsning kring verkstads-tomten markerar dock att det var en mer officiell byggnad och att ytorna haft en praktisk funktion.

Elfstrands krukmakeri har sitt kärnvärde i verkstadslängan och dess inredning med tydliga funktioner och patina. Det är dock genom den sammanhållna miljön – med bostads- och ekonomibyggnaden, gesällkammaren, trädgården och ytorna vid verkstaden – som anläggningen har ett kulturhistoriskt värde. Den goda tillgången på såväl lera av god kvalité som på ved och den långa keramiska traditionen i Färs härad gör krukmakeriet intressant i ett regionalt sammanhang. Genom denna verkstad och ytterligare ett par i Sjöbo blev orten under några decennier ett centrum för samlande och vidare spridning av kunskap. De lösa föremål i form av keramik, verktyg och mallar som finns i krukmakeriet och den dokumentation som samlats in genom utställningar och publikationer tillför perspektiv till historien. Fakta om hantverket men också i hög grad berättelser lyfter krukmakarnas arbete och berikar historien.

Sammantaget anser Länsstyrelsen att Elfstrands krukmakeri har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde varför Länsstyrelsen beslutar om att förklara Elfstrands krukmakeri för byggnadsminne