Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Sandviken kn, KUNGSBERG 4:83 KUNGSBERGS BÖNHUS

 Anläggning - Värdering

Kungsbergs bönhus
9/4/23
Motivering
Bönhuset i Kungsberg är lokalt och nationellt en mycket god representant för de byggnader som uppfördes missionsrörelsen. Bönhuset är också mycket välbevarat, såväl exteriört som interiört. Invändigt utmärker sig främst den stora salen med podiet och predikstolen. Starkt bidragande till de kulturhistoriska värdena är den enkla och avskalade karaktären, där de målade ytorna förmodligen aldrig bättringsmålats. I stora salen finns inget påkostat dekormåleri och i övrigt inte heller några andra utsmyckande detaljer - det är podiet med predikstolen som utgör det självklara blickfånget. Bönhus har aldrig varit utrustade med överdåd. Snarare präglas miljöerna av en stram återhållsamhet, vilket samtliga interiörer i Kungsbergs bönhus vittnar om. Lägenheten på första plan har en mycket autentisk karaktär från 1950-talet, då den senast renoverades.

Såväl Sverige som Kungsberg och Botjärn genomgick under slutet av 1800-talet omvälvande förändringar genom många hemmansklyvningar. De stora sociala förändringarna som det innebar går hand i hand med folkrörelsernas födelse, såväl nationellt som lokalt, bland dem finns väckelserörelsen. Ett viktigt motiv till en byggnadsminnesförklaring av Kungsbergs bönhus är att det ligger inom de trakter som närmast befann sig i missionsrörelsens grundare Paul Peter Waldenströms magnetfält, vilket utgick från Gävle. Missionsväckelsen i Kungsberg föddes direkt ur Waldenströms förkunnelse.
Bönhuset i Kungsberg har således starka kopplingar till missions- och folkrörelsetiden och anledningen till uppförandet av byggnaden och dess geografiska placering har starka band till platsen för svenska missionsförbundets grundande. Byggnaden utgör en välbevarad och typisk representant för bön- och missionsrörelsens byggnadstradition såväl exteriört som interiört. Den har genomgått få förändringar där den stora salen genomgående har behållit sin karaktäristiskt avskalade utformning.

Källa: Byggnadsminnesförklaring, länsstyrelsen Gävleborg, 2023-09-04, dnr 3356-2021.