Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Strängnäs kn, SJÖMANNEN 1 CALLANDERSKA GÅRDEN

 Anläggning - Värdering

Callanderska gården
2/5/24
Motivering
Länsstyrelsen har tagit fram en strategi för länets byggnadsminnen1. Av den framgår bland annat att:
• Länsstyrelsen får inrätta ett byggnadsminne om byggnaden eller anläggningen har så höga kulturhistoriska värden att den kan betraktas som synnerligen kulturhistoriskt värdefull ur ett nationellt och regionalt perspektiv.
• Städerna och tätorterna är väl representerade med 34 byggnadsminnen inom olika kategorier, främst äldre bostadshus, borgar- och hantverksgårdar, men också byggnader som tingshus och järnvägsstationer. /…/ Vissa städer och orter saknar helt byggnadsminnen eller har bara något enstaka. /…/
• Ur ett genusperspektiv saknas byggnadsminnen som präglats av
kvinnliga ägare eller av kvinnors arbete.

Mariefreds stadskärna ligger inom riksintresse för kulturmiljövården Gripsholm – Mariefred vilket innebär att det är en sammanhållen kulturmiljö av nationellt intresse. Till riksintressets uttryck hör ”stadsbebyggelse med byggnader, anläggningar och innergårdar samt borgargårdar från 1700- och 1800-talen”. 2 Callanderska gården har legat på nuvarande plats i centrala Mariefred sedan den uppfördes och är en av de bäst bevarade historiska hantverksgårdarna i staden. Den utgör därmed ett uttryck för riksintresset.
Gårdsbilden är, med undantag av trapphus och glasveranda på huvudbyggnaden samt den senare hitflyttade loftboden, oförändrad sedan fastigheten kom i hembygdsföreningens ägo. Länsstyrelsen bedömer att Callanderska gården besitter ett högt kulturhistoriskt, lokalhistoriskt och miljöskapande värde. Den är ett representativt exempel på en större hantverksgård i Mariefred från mitten av 1800- talet. Gården har ett autentiskt och byggnadshistoriskt värde då den förmedlar kunskap om tid, material och byggnadssätt. Genom sin koppling till flera olika typer av handels- och hantverksverksamhet genom tiderna har den även ett socialhistoriskt värde.

Hembygdsföreningens verksamhet vid Callanderska gården bidrar till Mariefreds rika kulturliv. Gården är en välbesökt och omtyckt rekreationsplats för många av stadens invånare samt turister och andra besökare, inte minst tack vare den mycket uppskattade trädgården.

Föreningen anordnar regelbundet byggnadsvårdsläger i samarbete med Sörmlands museum och Eskilstuna folkhögskola. Man har även en omfattande skolverksamhet med elever från Mariefred. Det har bidragit till att gården är en plats för information och inspiration om äldre byggnadsmetoder och material.

Länsstyrelsen anser att Callanderska gården är ett gott exempel på ett kulturarv som bevaras samtidigt som det används och utvecklas, vilket är i linje med de nationella målen för kulturmiljöarbetet. Den omfattande publika verksamheten bidrar till att människor kan vara delaktiga i kulturmiljöarbetet och ges möjlighet att förstå och ta ansvar för kulturmiljön. Kulturmiljön används som en resurs och gemensam källa till kunskap, bildning och upplevelser. Länsstyrelsen finner att verksamheten vid gården uppfyller krav på tillgänglighet och förmedling av kulturhistoriska värden.

Länsstyrelsen konstaterar att Callanderska gården även är intressant ur ett genusperspektiv eftersom dess historia är präglad av kvinnligt ägarskap och verksamhet. Under de sista 28 åren som privatbostad ägdes gården av konstnärinnan Sofia Ulrika Nordwæger, född Callander. Idag är nedervåningen i huvudbyggnaden inrättad som ett museum som visar hennes konstnärliga verksamhet och hur hon levde och bodde. En byggnadsminnesförklaring av gården bidrar till att uppfylla byggnadsminnesstrategins krav på ökad mångfald i den samlade historia som byggnadsminnena berättar.

Då Mariefred endast har ett enskilt byggnadsminne, väntsalen vid Ångbåtsbryggan på Kölnholmen samt ett statligt byggnadsminne, Gripsholms slott, bidrar en byggnadsminnesförklaring av Callanderska gården även till en ökad geografisk spridning av byggnadsminnen i länet.

Sammantaget bedömer Länsstyrelsen att Callanderska gården uppfyller de krav på synnerligen högt kulturhistoriskt värde som gör att en byggnadsminnesförklaring kan vara aktuell. Mot bakgrund härav förklarar Länsstyrelsen, enligt 3 kap. 1 § KML, Callanderska gården som byggnadsminne. Beslutet förenas med ovan angivna skyddsbestämmelser enligt 3 kap. 2 § KML avseende byggnaderna och skyddsområdet.

Källa: Beslut om byggnadsminnesförklaring, länsstyrelsen Södermanlands län, 2024-02-05, dnr 432-441-2017.