Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Härjedalen kn, VEMDALENS KYRKBY 108:1 VEMDALENS KYRKA

Anläggning - foto

Vemdalens nya kyrkogård, bårhuset.

Nya kyrkogården ligger en bit öster om samhället längs väg 315. En mindre asfalterad väg viker av från huvudvägen och leder in till kyrkogården som ligger omgiven av tallskog.
Mittför entrén ligger ett vackert bårhus  märkt med årtalet 1897 inom dörröverstycket. Fasaden är rik på dekorativa detaljer i form av kontursågade konsoler, fönster- och dörromfattningar och listverk. Byggnaden vilar på en grund av huggen sten och fasaden är klädd med liggande pärlspontpanel. Hörnen markeras genom stående fasad panel. Bårhuset är vitmålat med lister och snickeridetaljer i grått. Det flacka torntaket täcks av falsad plåt.


Martin Lagergren & Emelie Petersson från Jamtli inventerade kyrkan mellan 2004-2005, de är också fotografer till bilderna.
Information
Vemdalens nya kyrkogård, bårhuset. Nya kyrkogården ligger en bit öster om samhället längs väg 315. En mindre asfalterad väg viker av från huvudvägen och leder in till kyrkogården som ligger omgiven av tallskog. Mittför entrén ligger ett vackert bårhus märkt med årtalet 1897 inom dörröverstycket. Fasaden är rik på dekorativa detaljer i form av kontursågade konsoler, fönster- och dörromfattningar och listverk. Byggnaden vilar på en grund av huggen sten och fasaden är klädd med liggande pärlspontpanel. Hörnen markeras genom stående fasad panel. Bårhuset är vitmålat med lister och snickeridetaljer i grått. Det flacka torntaket täcks av falsad plåt. Martin Lagergren & Emelie Petersson från Jamtli inventerade kyrkan mellan 2004-2005, de är också fotografer till bilderna.
--
2005
Martin Lagergren
Bårhus.JPG
Härnösands stift
Kontakta informationsägaren