Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Göteborg kn, INOM VALLGRAVEN 23:12 M.FL. GRÖNSAKSTORGET MED OMGIVNINGAR

Anläggning - foto

Fotografi taget år 1869 med en del av Kungsparken och vallgraven i förgrunden. Vallgravens sicksackmönster gör att Sahlgrenska sjukhusets stora byggnadskropp får en mycket framträdande position i stadsbilden. Till vänster bakom sjukhuset syns halva Elementarläroverket. Skolbyggnaden är placerad på mark där vallgraven fyllts igen och rätats ut. Bakom sjukhusets huvudbyggnad sticker Artillerietablissementet upp, en tornprydd anläggning uppförd på 1850-talet uppe på Lilla Otterhällan.

Sahlgrenska sjukhusets byggnader, huvudbyggnad och ekonomibyggnad vid gården, uppfördes 1848-1855 enligt ritningar av arkitekten V von Gegerfelt. Ursprungligen planerades en sluten oval byggnad med 300 sängplatser men bara den södra delen med cirka 170 bäddar uppfördes. Det var ett av de första sjukhusen i Sverige med sjuksalar längs en dagsljusbelyst sidokorridor. I byggnaden fanns också kyrksal, bibliotek och direktionsrum.
Inventarienummer: GhmD:7747. Se Göteborgs stadsmuseums databas Carlotta för fler historiska bilder av Göteborg.
Information
Fotografi taget år 1869 med en del av Kungsparken och vallgraven i förgrunden. Vallgravens sicksackmönster gör att Sahlgrenska sjukhusets stora byggnadskropp får en mycket framträdande position i stadsbilden. Till vänster bakom sjukhuset syns halva Elementarläroverket. Skolbyggnaden är placerad på mark där vallgraven fyllts igen och rätats ut. Bakom sjukhusets huvudbyggnad sticker Artillerietablissementet upp, en tornprydd anläggning uppförd på 1850-talet uppe på Lilla Otterhällan. Sahlgrenska sjukhusets byggnader, huvudbyggnad och ekonomibyggnad vid gården, uppfördes 1848-1855 enligt ritningar av arkitekten V von Gegerfelt. Ursprungligen planerades en sluten oval byggnad med 300 sängplatser men bara den södra delen med cirka 170 bäddar uppfördes. Det var ett av de första sjukhusen i Sverige med sjuksalar längs en dagsljusbelyst sidokorridor. I byggnaden fanns också kyrksal, bibliotek och direktionsrum. Inventarienummer: GhmD:7747. Se Göteborgs stadsmuseums databas Carlotta för fler historiska bilder av Göteborg.
O
1869
GhmD 7747.jpg
Göteborgs stadsmuseum
Kontakta informationsägaren