Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SALA BORGMÄSTAREN 1 - husnr 9001

 Byggnad - Beskrivning

2008-03-11
Exteriörbeskrivning
Affärsbyggnad i två våningar med källare. Mot gården finns en lägre byggnadsdel i ett plan, men också den med källare. Källaren är gjuten i betong, liksom bjälklagen som också innehåller stålbalkar. I övrigt är stommen murad i tegel. Fasaden är slätputsad och gul. Horisontella, låga fönsterband samt små, kvadratiska fönster i bottenvåningen i stället för de igenmurade skyltfönstren. Pulpettak täckt med röd, falsad slätplåt i skivtäckning.

Byggnaden uppfördes som varuhus för Sala Konsumtionsförening år 1931. Det här var ett av landets tidigaste konsumvaruhus och ritningarna är utförda av Eskil Sundahl på KF:s eget arkitektkontor.
I gatuplanet fanns speceri- och charkuteributiker med egna ingångar mot Kungsgatan och här fanns också ingång till övervåningens trapphus. Övervåningen inrymde avdelning för manufaktur, skor, husgeråd, porslin etcetera.
År 1955 byggdes varuhuset om för självbetjäning och större del av byggnaden togs i anspråk för försäljning. De tre ingångarna mot Kungsgatan ersattes med en ny, central entré och den invändiga trappan byggdes delvis om. Man lät också avlägsna skyltskåpet som fanns på övre våningen i norra hörnet.
Sannolikt var det också vid den här tiden som den låga byggnadsdelen blev överflödig. Här hade från början funnits saltningskällare, tarmkällare, kokrum och styckningsrum m.m. det vill säga funktioner som hädanefter utfördes centralt. Under en period huserade nu Nylunds tryckeri i den här byggnaden.
År 1962 ändrades fönstersättningen mot Borgmästargatan genom att tre fönster i det översta fönsterbandet flyttades ner ett steg.
I andra halvan av 1960-talet blev Sala Folkets Husförening ny fastighetsägare. Några exteriöra förändringar vidtogs emellertid inte förutom byte av skylt.
År 1998 murades de stora skyltfönstren mot Kungsgatan igen och i öppningarna insattes små, kvadratiska, högt placerade fönster. Detta inför en omdaning av delar av bottenvåningen till pub och diskotek.
År 2004 färgades fasaden om med gul kalkfärg, medan sockeln färgades grå.

Byggnaden är ett skolexempel på den arkitekturstil som kallades funkis. Enkla fasader med långa fönsterband och fönster nära ytterhörn samt avsaknad av utsmyckning. Låglutande tak med små, eller som här, inga taksprång. Fortfarande överensstämmer exteriören ganska väl med originalutseendet. KF:s arkitektkontor kan betraktas som föregångare när det gäller funkisbyggnader.