Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ESKILSTUNA FRISTADEN 1:18 - husnr 1, FORS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FORS KYRKA (akt.)
2007-09-04
Exteriörbeskrivning
ÖVERSIKT – Fors kyrka består av ett till väsentliga delar romanskt långhus, ett tvärskepp och ett tresidigt avslutat kor från 1600-talet, samt ett senmedeltida torn i väster, och bildar i plan ett latinskt kors. I nordöst mellan kor och tvärskepp finns det Loheska gravkoret och i nordväst mellan långhus och tvärskepp finns en sakristia.

FASADER – Fors kyrka bevarar romanskt naturstensmurverk i långhusets norra och västra del samt högmedeltida tegelmurverk i tornet. Övriga murar är uppförda av sten och tegel under tiden ca 1650-1700.

Långhus, kor, korsarmar och sakristia har spritputsade fasader avfärgade i grågul kulör. Även sockeln är spritputsad och avfärgad i brutet vit kulör. Tornets fasader har oputsat rött stortegel murat i oregelbundet munkförband. Loheska gravkoret har slätputsade fasader avfärgade i tegelröd kulör med sockel av huggen sandsten.

FÖNSTER – Långhuset, södra korsarmen och koret har stora, rundbågiga fönsteröppningar med fasta stickbågiga gjutjärnsfönster. Södra korsarmens gavel har även ett runt fönster och norra korsarmens gavel har stickbågig öppning med gjutjärnsfönster lika de övriga samt högst upp i gavelröstet ett litet korgbågigt träfönster. Sakristians kvadratiska fönsteröppning har småspröjsade träbågar. Loheska gravkoret har stickbågiga fönsteröppningar med gjutjärnsbågar lika kor, långhus och korsarmar. Samtliga fönsteröppningar har solbänkar av kopparplåt.

INGÅNGAR – Kyrkans huvudingång i tornets västra fasad är placerad i en fyrsprångig korgbågig portal krönt av en tegelmurad vimperg med enkel kant i huggen kalksten. Portalen är putsad och vitkalkad. I öppningen sitter en pardörr med panel i rombiskt mönster.
Korsarmarnas gavlar har tresprångiga korgbågiga vitputsade portaler med pardörrar lika västporten.

ÖVRIGA ÖPPNINGAR – I tornets sydvägg sitter en rakavslutad dörr med liggande panel vilken nås från en hög trappa i huggen sten.
Tornet har i klockvåningen rundbågiga ljudöppningar med jalusier av brunmålade brädor.

TAKLAG OCH YTTERTAK – Långhus, tvärskepp, och kor täcks av höga spånklädda sadeltak. Sakristian har ett spåntäckt pulpettak. Tornets huv och spira är också spånklädda medan gravkoret har ett brutet koppartak.

Tornets spira har i toppen ett klot krönt av en tupp, båda förgyllda. Korets nockspets har ett kors med förgyllda kulor. Loheska gravkoret har fyra takprydnader med förgyllda flammor i toppen.

Tornet saknar takavvattning. Övriga takytor avvattnas med hängrännor och stuprör utförda i koppar.