Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ESKILSTUNA KJULA KYRKA 1:1 - husnr 1, KJULA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KJULA KYRKA (akt.)
2007-03-30
Exteriörbeskrivning
ÖVERSIKT – Kjula kyrka består av ett enskeppigt långhus med tillbyggda korsarmar i söder och norr, ett rakt avslutat kor i öster samt ett torn i väster. I det nordvästra hörnet mellan långhuset och den norra korsarmen finns en mindre tillbyggnad. I tillbyggnaden leder en trappa ned till pannrummet under den norra korsarmen. Kyrkans yttertak har skivtäckning av kopparplåt.

FASADER – Kjula kyrka bevarar medeltida murverk i långhus, torn och kor. Det medeltida murverket är i huvudsak uppfört av natursten medan korsarmarna från 1790-talet troligen är uppförda av tegel.

Kyrkans sockel är inte markerad på annat sätt än att den är avfärgad i en annan kulör än fasaderna i övrigt. Fasaderna är slätputsade, undantaget tornets fasader som i grunden är spritputsade men fläckvis lagade med en slät puts.
Fasaderna avslutas upptill av en profilerad takgesims, vilken är inklädd med kopparplåt på långhus, kor och torn. Sockeln är avfärgad i grått medan fasaderna är avfärgade i brutet vitt.

FÖNSTER – Långhuset och korsarmarna har stora, korgbågiga fönsteröppningar som tillkom vid ombyggnaden 1798. Möjligen härrör långhusets fönsteröppningar från 1750 då öppningarna utvidgades. Fönsteröppningarna har slätputsade omfattningar och smygar samt solbänkar alternativt fönsterbleck av kopparplåt. Fönsterkarmar och bågar är utförda av trä. Fönstren är indelade i fyra lufter av korsposter. I de fasta fönsterbågarna sitter rektangulära glasrutor i träspröjs.

På långhusets södra sida finns en ursprunglig romansk fönsteröppning. I öppningen sitter en fast fönsterbåge. Den ursprungliga fönsterbågen förvaras på Statens Historiska museum, Stockholm.

Korets östra gavel har en stor rundbågig fönsteröppning. Fönsteröppningens valvbåge är i fasaden markerad med kvaderrustik. I öppningen sitter en fast fönsterbåge av trä, indelad i två rundbågiga fönsterelement med ett runt fönsterelement över. Strax under nock sitter ett litet, kvadratiskt fönster som fungerar som ljusinsläpp till kyrkans vind.

Tornet har ursprungliga, romanska muröppningar i samtliga väderstreck. I öppningarna sitter fönsterbågar av trä, vilka är indelade i rektangulära rutor med träspröjs.

På korsarmarnas gavlar finns runda fönsteröppningar över befintlig respektive igenmurad ingång.

Huvuddelen av kyrkans nuvarande fönsterbågar förefaller vara bevarade sedan insättandet på 1700-talet. I bågarna sitter relativt mycket bevarat originalglas. Karmar och fönsterbågar är målade i engelskt rött.

INGÅNGAR – Kyrkans ingångar är inte särskilt markerade i fasaderna. Över den södra ingången sitter en inmurad kalkstensplatta med följande, förgyllda inskription: GUSTAF IV ADOLPH ÅR. 1793.

Huvudingången i tornets västra fasad är placerad i en korgbågig muröppning som fick sin nuvarande utformning vid en restaurering på 1950-talet. I öppningen sitter en inåtgående pardörr och ett korgbågigt överljusfönster. Dörrbladen är utförda med ramverk och är utvändigt klädda med rombiskt ställd panel med två infällda stjärnor på varje dörrblad. Nedtill har dörrbladen sparkplåt av koppar. På insidan har dörrbladen fyllningar av profilerad panel.

Vid ingången till den södra korsarmen sitter en inåtgående pardörr. Dörrbladen är utförda av stående brädor och är utvändigt klädda med profilerad, diagonalställd panel. Dörrbladen är upphängda på bandgångjärn. Nedtill har dörrbladen sparkplåt av koppar. Samtliga dörrar är målade i engelskt rött.

TAKLAG OCH YTTERTAK – Långhuset, koret och korsarmarna täcks av ett korstak, vilket är valmat på korsarmarna. Tornet täcks av en svängd huv i två avsatser, vilken kröns av en spira med ett förgyllt klot och en förgylld tupp.

Yttertaket är utfört av skivtäckt kopparplåt med förskjutna hakfalsar. Samtliga takfall, undantaget tornets, är försedda med fotrännor och stuprör utförda av kopparplåt. Delar av takstolen över långhus och kor kan vara medeltida.

Tornhuven har takkupor med kopparklädda ljudluckor i samtliga väderstreck. Takkuporna kröns av förgyllda klot. På den norra korsarmen finns en kopparklädd skorsten. Takluckor finns på långhusets norra takfall, 2 stycken, och på tornets östra takfall.