Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MJÖLBY MAGISTRATEN 1 - husnr 1, VÅRFRUKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

VÅRFRUKYRKAN (akt.)
2004-01-15
Exteriörbeskrivning
Exteriör beskrivning
Vårfrukyrkan är en treskeppig hallkyrka med rakslutet korparti i öster och indraget torn i väster. Kyrkan är uppförd av rött tegel i munkförband med en skråkantad kalkstenssockel. Svartglaserat tegel har använts som dekoration i bl a trappstegsfrisen under takfoten samt runt fönstren och portarna. Det finns spår efter puts, vit, gul och rosa på bl a strävpelarna samt runt fönsteröppningarna.
Den trappformade östgaveln pryds med blinderingar i form av bl a en ros och ett kors. Långhusväggarna avslutas upptill med en putsad blinderingsfris, som har olika utformning på södra respektive norra sidorna. På norra låghusmuren finns spår efter rivna tillbyggnader. Strävpelare finns på samtliga sidor. De har spår efter puts, en rödfärgad puts är synlig högst upp. Taket, som är ett säteritak, är täckt med kopparplåt.

Kyrkans huvudingång är via tornet i väster, men ingångar finns även på södra och norra långhusväggen. Portalernas omfattningar är uppbyggda med växelvis glaserade och oglaserade formtegel. Ursprungligen har det även funnits en koringång på sydsida. Porten i väster har en ålderdomlig utformning med ett skulpturalt överstycke och kan eventuellt härstamma från tiden före branden 1718. Dörrarna i norr och söder är även mycket ålderdomliga med äldre beslag och trycken. Fönsteröppningarna är spetsbågiga med masverk av cement och tegel samt solbänkar av cement. Fönstren har bågar av gjutjärn.
Tornets övre delar nås via en trappa i tornets västra strävpelare med ingång söder om västportalen. På en skiss, som C G Brunius gjorde vid sitt besök i kyrkan 1849, ser det ut som om det även fanns en ingång till trappan från nuvarande vapenhuset. På den västra gaveln finns även två dörrar, varav den norra leder ner till en källargång under långhuset och den södra är igensatt.