Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRKÖPING KIMSTAD 25:1 - husnr 2, KIMSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KIMSTADS KYRKA (akt.)
2006-05-10
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning med ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr och torn i väster. På kyrkans södra sida finns två gravkor. Kyrkan är uppförd av sten med ljust gula fasader med grovt påslagen spritputs och vita slätputsade omfattningar och hörnkedjor. Vid den putsrenovering som utfördes 1975 under ledning av ingenjör Ture Jangvik påträffades medeltida murverk i den södra väggen. Där kunde också skarven mellan det ursprungliga långhuset och det på 1600-talet tillbyggda koret konstateras. Fragment av en kraftigt röd färg påträffades på väggarna. Dessutom påträffades ytterligare två färgskikt, en skär nyans och däröver en blågrå färgnyans.

På korets södra och norra sida finns små kompakta strävpelare. I fasaden finns synliga ankarjärn och på tornets taklist i väster finns smidda bokstäver och siffror A O 1733. På långhusets södra sida finns en inmurad solsten. Sockeln är slätputsad och målad i mörkgrått. Långhuset täcks av ett högt mansardtak med volutformade gavlar i väster. Tornet avslutas med en karnissformad tornhuv och gravkoren och sakristian är försedda med branta valmade tak. Långhusets tak är täckt med svart fabrikslackerad plåt med mötande falsar. Tornet har små plåtformat med förskjutna falsar. Ståndrännor och stuprör med "mjuka knän" av förbehandlad plåt, s k plåtisol. På taknocken finns två siluetter av plåt föreställande två ryttare. Fönsteröppningarna är stickbågiga eller korgbågiga med mörkgröna träbågar i karm med delvis äldre glas i blyspröjs. Fönsterbågarna, som är försedda med stormjärn, är inte öppningsbara. Fönsteröppningarna i tornets södra och norra sida består av öppningsbara fönsterbågar, sannolikt tillkomna vid sekelskiftet 1900. I korets östra vägg har fönsterbågarna sedan 1950 färgat antikglas i små blyspröjsade rutor. Fönsterblecken är av svartmålad järnplåt. Huvudingången är via tornet i väster, men en ofta använd ingång finns även på norra sidan. Den norra ingången, som vänder sig mot landsvägen mot Löfstad slott, omges av en sandstensportal från mitten av 1600-talet med vapensköldar med Lillies vapen. Liknande portaler finns på Löfstads slottsbyggnad. Den rundbågiga portalen är försedd med portar, som är klädda med en diagonalställd profilerad panel i vilken finns en utsågad ingångsdörr med äldre smidesbeslag. Västportalen omges av en rusticerande slätputsad omfattning. De dubbla dörrbladen är klädda med mörkgrön diagonalställd panel med äldre smide. Över portalen finns ett runt fönster med äldre glas i blyspröjs. Trappstegen är dels av granit och dels av kalksten. På långhusets västgavel finns två rundbågiga dörröppningar med dörrblad klädda med mörkgrön diagonalställd profilerad panel. Dörren på den norra sidan leder till ett minimalt utrymme med gråstensväggar och grova takbjälkar. Dörren på den södra sidan leder upp till tornet. Dörrar finns även på sakristians västra sida samt på en trappbyggnad på sakristians östra sida med nedgång till pannrum. Dessa tillkom i samband med renoveringen 1896.

På kyrkans södra sida finns två gravkor. Det östligaste är gravkor för släkten Lillie på Löfstad, uppfört 1659-1660 och i söder försett med ett mycket ålderdomligt järnfönster dekorerat med smidda blommor samt med äldre glas i blyspröjs. På dess södra vägg finns även en inmurad solsten. Det andra gravkoret, som är beläget längre åt väster, är ursprungligen gravkor för släkten Strömfelt på Landsjö. Det ombyggdes 1919 efter ritningar av arkitekt Axel Forssén och har i söder en dubbeldörr med dörrblad klädda med avfasad diagonalställd panel. Över porten finns ett dekorativt utformat överstycke i puts.