Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALMSTAD BREAREDS PRÄSTGÅRD 2:93 - husnr 1, BREAREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BREAREDS KYRKA (akt.)
2001-11-10
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är medeltida och har långhus med nordportal, (vapenhus byggt 1677? Uppgift enl en liten skrift i kyrkan om Breareds kyrka. Uppgift på hanbjälke anger "Lars Knutsson 1756") i söder och sakristia i öster (byggd 1756). Entrén sker idag via södra vapenhuset.
STOMME- Kyrkan är uppförd i sk skalmursteknik med murar av sten (trol. övervägande granit).
SOCKEL- Kyrkan har ingen markerad sockel, men på vissa ställen skymtar grundstenarna fram. Närmast fasaden ligger en sträng av grus.
FASAD- Fasaderna är putsade med en relativt grov stänk- /spritputs av hydrauliskt kalkbruk med en inblandning av natursingel 4-8 mm från 1983. (Putsen ligger utanpå rester av äldre mjukt kalkbruk som 1983 tunngrundats med Serponit B-grundning och utstockats med Ernströms & Co AB:s hydrauliska kalkbruk). Avfärgningen utgörs i grunden av Serponit KC-färg (från 1983) och däröver Serponit Gotlandskalk(från 1995). Fönster och dörrar är indragna från fasadliv och markerade (ej sakristian) med slätputsade omfattningar och nischer. Kyrkans solbänkar utglörs av plana, tunna skivor av granit, vilka skjuter ut en bit från fasad.
TORN- Tornets västra fasad skiljer sig från övriga, den är från grunden putsad med ett hydrauliskt kalkbruk (år 1995) och år 2000 (efter avlägsnade av all bef. Gotlandskalk(från 1995), samt behandling med väteperoxid och Boracol mot algangrepp) avfärgad med en KC-färg som rollats på och efterstrukits med pensel. Fasadkulören är vit. På tornet och lanterninen sitter en locklistpanel, täckmålad med en alkydförstärkt linoljefärg i vit kulör (från år 1995). Tornluckorna (två på tornet, på höjden rektangulära, i varje väderstreck och en rundbågeformad i varje väderstreck i lanterninen), uppges i arkivhandlingar vara tjärstrukna (Ej besiktningsbart från mark). Luckorna hänger i smidda gångjärn. I tornets västfasad är tre stycken ankarslut synliga.
TAK- Kyrkan har separata sadeltak på långhus (högst), vapenhus (lägre) och sakristia (lägst). Tornet har ett tälttak. I toppen på tornet sitter en laternin med fasade hörn, därav har taket på denna del åtta takfall. Takmaterialet utgörs av plåt i koppar med förskjutna hakfalsar. I lanterninens topp sitter ett kopparklätt, latinskt, kors. Vattenavrinningssytemet är av koppar (böjda krökar)
DÖRRAR- Kyrkans samtliga entrédörrar är beklädnadsdörrar. Vapenhusets och nordportalens är utvädningt klädda med en profilerad panel i fiskbensmönster. Panelen på sakristians dörr är också profilerad men diagonalt ställda. Dörrarna är täckmålade med blank färg i mörkbrun kulör. (skulle enl. Rapport över renovering, Landsantikvarien, Hallnads länsmuseer 2000:22 ha tjärstrukits år 2000?) Framför varje entré ligger en större naturstens häll av granit. (Undantaget norra entrén som har släta, nästan polerade, granitskivor) Dörrarna sitter i segmentformade nischer, men omfatttningen kring nordportalen utgörs av en spetsbåge.
FÖNSTER- Kyrkans långhus har tre segmentformade fyrluftsfönster mot norr och tre mot söder. Vapenhuset har ett rundbågeformat en-luftsfönster med sex rutor mot söder(till ett kryputrymme ovan entrédörren). Sakristian har ett segmentformat tvåluftsfönster mot öster och tornet har ett rundfönster med fyra rutor till läktaren samt två mindre dito rundfönster till tornet. Solbänkarna till tornets fönster utgörs av kopparplåt. Fönsterbågar och karmar är exteriört täckmålade med linoljefärg i vit kulör (från år 2000).
ÖVRIGT- Ovanför södra entrén hänger en lykta av koppar med ljusgult glas.