Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG ANGERED 114:1 - husnr 1, GUNNAREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GUNNAREDS KYRKA (akt.)
2006-08-15
Exteriörbeskrivning
Gunnareds kyrka har fått namnet Den gode herdens kyrka. Kyrkobyggnaden innehåller kyrkorum, församlingshem, kontor och förskola. Kyrkan är uppförd med stor omsorg om detaljer och hög kvalitet på materialen.

Byggnaden bär ett flertal klassicistiska element som pelarrader, absid och tandsnitt.
De byggnadsdelar som rymmer församlingslokaler är putsade i en blekt gul nyans med flacka tak. Kyrkorummet är uppfört i tegel och mittskeppet täcks av ett högt sadeltak som på norra takspetsen kröns av ett kors. Alla taken är klädda med falsad galvaniserad plåt. För att ge kyrkorummet och koret med absid en traditionell placering mot öster ligger kyrkorummet vridet i byggnaden som i övrigt har en nordost - sydvästlig orientering. Kyrkorummets sydöstra hörn mot Angeredcentrum är uppbrutet och fungerar som klocktorn med synligt klockverk. Putsdelens nordöstra hörn avslutas uppåt av en balkong. I norr länkas kyrkobyggnaden med församlingssalar samman med en kontorsbyggnad genom en glasad gång med ett cylinderformat trapphus.

Församlingsbyggnaderna i norr och i väster är uppförda i två plan med i huvudsak tvålufts fönster med mittpost jämnt fördelade över fasaderna. Fasaderna mot förplatsen har indragen undervåning, övervåningen bärs av en pelarrad, tillsammans med kyrkobyggnaden bildas här en pelargång runt platsen.

Kyrkan är uppförd med en STOMME av betong.

SOCKELN runt hela byggnaden är slätputsad.

FASADERNA är uppförda med puts och tegel. Byggnadsdelen som inrymmer kyrkorummet är uppfört i tegel och korabsiden är tunt slammad. Absiden artikuleras av små försänkta tegelstenar jämnt fördelade över fasaden. Kyrkorummets sydöstra hörn mot Angeredcentrum är uppbrutet och fungerar som klocktorn med synligt klockverk

De byggnadsdelar som rymmer församlingslokaler är putsade i en blekt gul nyans. Putsen är slät och något grövre än sockelns puts. I norr länkas två byggnadsdelar samman genom en glasad gång med ett cylinderformat glasat trapphus. Fasaderna i väster och norr mot förplatsen har indragen undervåning med tegelfasad, övervåningen bärs av en pelarrad.

FÖNSTER
Kyrkobyggnaden har flera stora fönster av matt ljus metall indelade i nästan kvadratiska rutor. På fasaderna finns ett spel mellan de mycket stora och de påtagligt små fönsteröppningarna. Entréfasaden är uppbruten av sex stora glasade partier var av ett utgörs av kyrkporten. Glaspartierna har bågar av ek och är indelade i mindre kvadrater. I gavelspetsen i öster sitter ett stort runt fönster.
Församlingsbyggnaderna i norr och i väster är uppförda i två plan med i huvudsak tvålufts träfönster med mittpost jämnt fördelade över fasaderna.

KYRKPORTEN skyddas av ett skärmtak högt placerat över andra våningen. Taket bärs upp av en pelarrad. Kyrkporten utgörs av ett högt dörrparti av ek, smårutsindelat och glasat.

Kyrkorummet mittskeppet täcks av ett högt SADELTAK som på norra takspetsen kröns av ett kors. De byggnadsdelar som rymmer församlingslokaler täcks av flacka tak. Alla taken är klädda med falsad galvaniserad plåt. På de flacka taken är takfotan inklädd med matt ljus metall (galvad plåt eller zink). Byggnadens nordöstra hörn avslutas uppåt av en balkong. Takfoten vid det högresta sadeltaket är mönstermurad med tandsnitt.
Takavvattning sker genom ståndrännor och stuprör.