Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG ANGERED 66:1 - husnr 2, ANGEREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ANGEREDS KYRKA (akt.)
2005-02-09
Exteriörbeskrivning
Kyrkan har en östvästlig riktning och består av tre byggnadskroppar där mittdelen är både högst och bredast. Från väster till öster ligger vapenhus, långhus med kor och sakristia. Kyrkan är av sten och har kraftiga vitputsade väggar samt sadeltak täckt med enkupigt tegel. Gavelspetsarna är klädda med träpanel. Kyrkan saknar torn. Den kyrka vi ser idag är starkt präglad av den stora ombyggnad som genomfördes på 1790-talet.

Långhusets och korets murar mot norr och söder har en från vägglivet utskjutande sockel av natursten som varierar både till höjd och bredd. Långhusets gavel mot väster och korets östvägg saknar markerad sockel. Även vapenhusets och sakristians väggar är utförda utan sockel.
Kyrkans äldre murar - de till långhus, kor och vapenhus - är huvudsakligen murade av gråsten, tegel har också använts till vissa partier. Längst i väst på norra långsidan syns rester efter det vapenhus som revs 1791, en utkragad spetsbågeformad portal med trappstegsgavel som omfattar en välvd igenmurad f d öppning in till kyrkan. Sakristians väggar avviker från de äldre murarna genom att ytan är helt plan.

Samtliga murade ytterväggar är putsade och kalkade. Långhusets norrfasad och gaveln mot öster har ett relativt slätt putsskikt, på ett ojämnt underlag, medan kyrkans övriga väggar är spritputsade. Samtliga muröppningar, utom dörren till koret, har slätputsade omfattningar. De övre gavlarna är utförda som panelklädda träväggar. De nya panelytorna avviker från det tidigare utseendet genom att alla lockbrädor har samma breddmått. Det ursprungliga utförandet framgår av korets östgavel, där avståndet mellan listerna varierar kraftigt. På kyrkans yttervägg mot söder sitter en stenplatta inmurad. Stenen visar två vapen i hög relief.

Kyrkorummets sex fönster, tre på var långsida, är nya från 1960-1961. Fönstren är bågformiga med korspost och smårutsindelade. Vapenhusets två fönster, ett i norr och ett i söder, är små rektangulära enluftsfönster indelade i fyra delar, ytterbågar är sannolikt från 1791 medan innerbågarna är nya sedan 1991. Fönstren är inte öppningsbara. Sakristians fönster är bevarat från 1929, det är rektangulärt tvåluftsfönster som är smårutsindelat.

Vapenhuset fick en ny ytterdörr 1960-1961. Det är en utåtgående dubbeldörr, utvändigt utformad som en paneldörr och invändigt som en ramverksdörr med tre speglar. Utsidan målades mörkt turkos. Koringången på kyrkans norrsida är en relativt ny utåtgående dörr och är utformad som en traditionell paneldörr.

Långhusets och korets yttertak har ett ålderdomligt utförande. Ovanpå tvärgående grova balkar, vilka är infästa i takstolarnas sparrar, ligger brädor parallellt med takfallet. Brädorna är spikade som en lockpanel. Ytan är bestruken med tjära. Taket är idag belagt med tegelpannor.
Långhusets västra gavelspets är smyckad med en plåtvimpel. Vid den östra gavelspetsen sitter en sol. Den nytillverkades 1999 som en kopia av en äldre sol. Kyrkan har hängrännor och stuprör av koppar.