Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG ASKIM 231:3 - husnr 1, MIKAELSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

MIKAELSKYRKAN (akt.)
2006-09-15
Exteriörbeskrivning
Mikaelskyrkan är en ljust gul tegelkyrka med tre avtrappande byggnadskroppar uppförda på en kraftigt sluttande tomt. I den översta byggnadsdelen ligger själva kyrkan, markerad i exteriören med en kopparklädd entréport åt sydväst, höga smala fönster i syd- och nordväst, väggfasta pelare åt nordväst och en stor täckt lanternin över kyrkorummet. På den översta nivån, under ett lägre tak åt söder, ligger också några kontorsrum. Anläggningens mellannivå rymmer bl.a. en kyrksal som markeras i fasaden med högsmala fönster åt nordost. I den nedersta byggnadskroppen finns lokaler för barnverksamhet, med en inhägnad lekplats åt nordost.

Byggnadens olika delar är utformade som överlappande fyrkantiga lådor och i synnerhet från nedersidan (nordost) bjuder den på en effektfullt gestaltad vy där den klättrar upp för sluttningen. Denna arkitektoniskt mest betonade sida vänder sig mot ett stort området med flerfamiljshus, längor med lägenheter i tre våningar.

Taken är ombyggda från platta tak med uppstickande murkrön till flacka valmade tak med utskjutande takfot. Takfallen är fortfarande till största delen dolda. Exteriören är i övrigt oförändrad sedan kyrkan uppfördes.
___________________________________________________________________________

Mikaelskyrkan står på en GRUND bestående av en gjuten betongplatta på mark. SOCKELN är slät och av omålad betong. Den ligger i liv med fasaden och markeras ytterligare i murverkets nederkant med ett skift av stående tegelstenar. VÄGGARNA är av betong som klätts med ljust gult fasadtegel, i löpförband med ½ stens växelvis förskjutning. Muröppningar (dörrar och fönster) markeras inte i murverket. Åt nordväst betonas kyrksalen med tolv väggfasta fyrkantiga pelare som sträcker sig från marken till takfoten.

Kyrkans FÖNSTER är höga, smala och indragna från fasaden i djupa nischer med raka kanter. Fönstren är kassetter av isolerglas i en aluminiumram och saknar omfattningar. Fönsterblecken är utförda i brun plåt. Mellan varannan av pelarna åt nordväst samt vid norra hörnet, i nivå med koret, sitter våningshöga fönsterslitsar. I entréfasaden, åt sydväst, släpper sex höga smala fönster in ljus i vapenhuset.
Fönstren som vetter in mot kyrkan skiljer sig i form från de i resten av anläggningen. Den högsmala formen finns bara i själva kyrkan, samt i en kyrksal som ligger i anläggningens mellersta nivå. I övriga delar av anläggningen har fönstren mer konventionella proportioner.

DÖRREN in till vapenhuset är en kopparklädd pardörr, med en enkel dekor av stående rektangulära plåtar. Huvudentrén markeras ytterligare med en kraftig liggande kopparklädd balk över dörrparet. Söder om kyrkorummet ligger en kontorsdel med en korridor som också leder till resten av anläggningen. Den nås via en enkel dörr med en likartad utformning som kyrkans innerdörrar, en panelklädd dörr där panelen är satt som två ramar kring ett högsmalt rektangulärt mittparti. Både huvudentrén och sidoingången hade tidigare handtag som var formade som liksidiga kors och gjutna i mässing, som de på kyrkans innerdörrar, men de har blivit stulna. Anläggningens övriga dörrar är enklare i utförandet, aluminiumkassettdörrar med eller utan glasade partier.

TAKET var ursprungligen plant med uppstickande murkrön, men det byggdes om av funktionsskäl. Alla tak är numera täckta med brun plåt och har en ganska kraftigt utskjutande plåtklädd takfot. Det övervägande intrycket är fortfarande av en byggnad med platt tak, då de flesta av takfallen är dolda. Mitt över kyrkorummet reser sig en LANTERNIN under ett flackt tälttak med mycket kraftigt utskjutande takfot. Smala fönsterband löper runt lanterninens alla sidor.
___________________________________________________________________________