Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG BACKA 766:856 - husnr 1, BACKA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BACKA KYRKA (akt.)
2005-06-30
Exteriörbeskrivning
Backa kyrka är en nyklassicistisk salkyrka med västtorn. Typen kallas även för Karl Johans-kyrka eller Tegnérlada. Sammanlagt byggdes det omkring 700 sådana kyrkor i Sverige under 1800-talet.

Kyrkobyggnaden har en väst-östlig sträckning, med torn i väster och fullbrett tresidigt kor i öster. Huvudentrén vetter mot väster, mot söder och norr finns mindre entrépartier genom enklare vindfång utformade som antydda korsarmar och mot öster finns en mindre ingång.

Kyrkans exteriör har inte förändrats mycket sedan den uppfördes. Den största skillnaden består i att den ursprungliga tornspiran revs år 1927 och ersattes av en ny medeltidsinspirerad tornhuv som ritades av arkitekt Axel Forssén. Kyrkans resliga torn och den särpräglade tornhuven är ett välkänt landmärke i området, väl synligt från flera väderstreck.
__________________________________________________________________

Kyrkans GRUNDMUR är en konformad kallmur av vald marksten med större stenar i hörnen.
SOCKLARNA är spritputsade och vitmålade i likhet med kyrkan i övrigt. Höjden på sockeln varierar utifrån ett tänkt nolläge och följer således inte den föränderliga terrängen. Sockeln är som minst vid mittskeppets sidoentréer och som högst vid tornentrén. Höjden varierar mellan några decimeter till drygt 1,5 meter.

MURVERKET är uppfört av tegel och murat med kalkbruk. FASADERNA är grovt spritputsade och målade med vit kalkfärg. Kring dörrar och fönster finns cirka 15 cm breda slätputsade omfattningar. På det polygonala koret är fyra pilastrar markerade i fasaden. De är enkelt utformade och spritputsade. Längs takfoten löper en ungefär halvmeterhög gesims av gult formtegel.

Upp till HUVUDENTRÉN i tornets västfasad leder en monumental granittrappa. Porten är rakt avslutad och sitter djupt inne i en slätputsad nisch. Dörren utgörs av en dubbel brunmålad bräddörr med stående panel på utsidan och liggande panel på insidan. I porten sitter låskistan från den gamla kyrkan, med 1700-talsbeslag. Från början var dörren inåtgående, men i samband med ombyggnationen av tornet år 1927 gjordes dörrbladen något mindre samtidigt som de placerades i en ny furukarm och gjordes utåtgående. Ovanför entrén är en MINNESTAVLA av granit infälld i fasaden. Den bär inskriptionen "Backa kyrka byggd år 1864 under konung Carl XVdes regering". Entrépartiet avslutas uppåt med ett LUNETTFÖNSTER i en djup nisch. Fönstret har ett runt öppningsbart parti i mitten.

TORNETS FASADER är, undantaget entrépartiet, till stor del slutna till sin karaktär. I varje fasad sitter vardera två ljudluckor av trä i djupa rundbågiga muröppningar. I tornets övre del är hörnen är markerade med sänkta partier i murverket. Ljudluckornas solbänkar är av natursten. Liknande stenskivor sitter inmurade vid nederkanten på de sänkta hörnpartierna. I de norra och södra fasaderna sitter små rektangulära ljusinsläpp in till vapenhuset och tornet. Liknande fönsteröppningar i LÅNGHUSETS VÄSTFASAD har murats igen.

De södra och norra fasaderna har en likartad uppbyggnad. Mitt på fasaderna sitter kyrkans SIDOENTRÉER i höga rundbågiga muröppningar. Entrépartierna är något utkragade ur fasaden och kröns av trekantiga gavlar under sadeltak. Dörrarna utgörs av dubbla bräddörrar med stående panel på utsidan och liggande panel på insidan. Utvändigt är dörrarna målade i en ljust gråblå färg. Över dörrarna sitter stora rundbågiga FÖNSTER med okopplade träbågar. I gavelspetsarna sitter korsformade fönster av trä med enkla bågar.

KORET i öster är tresidigt. ÖSTENTRÉN leder in till ett utrymme bakom altaruppsatsen. Dörren har ljust gråblåmålad stående panel och sitter i en rakt avslutad muröppning under det östra fönstret. En rundad stentrappa med tre steg leder upp till dörren.

Långhuset och koret har sammanlagt 13 höga rundbågiga FÖNSTER med okopplade träbågar. Posterna bildar två rundbågar krönta av ett runt fönster. De är troligtvis ursprungliga. I långhusväggarna sitter två fönster på vardera sidan om entréerna, två över entréerna och i koret sitter ett i vardera fasad. De är satta djupt i nischer som vidgar sig utåt och har solbänkar av kalksten. Ytterbågarna är målad i en ljust gråblå färg.

TAKET på långhuset utgörs av ett sadeltak som är valmat åt öster med tre takfall och med små motstående sadeltak över sidoentréerna. Taken är bandtäckta med kopparplåt och har även takfotsplåt av koppar. Mitt över koret sitter ett kors på ett klot.

Den medeltidsinspirerade TORNHUVEN tillkom 1927. Den är fyrsidig och täckt med skiffer från Grythyttehed, lagda med tredubbel täckning. Det krönande korset är klätt med förgylld kopparplåt. Nockplåtarna är av koppar. Taklaget i tornet utgörs av furusparrar kring en hjärtstock av ek.

Kyrkan har två KLOCKOR. Lillklockan är gjuten år 1771 av Abr Wetterholtz och hängde ursprungligen i den gamla kyrkans klockstapel. När den nuvarande kyrkan uppfördes flyttades klockan till sin nuvarande plats i tornet. Storklockan är gjuten den 21 februari år 1901 på Göteborgs mekaniska verkstad.

För en utförligare materialgenomgång hänvisas till "Inventering av Göteborgs kyrkobyggnader, Rapport IX, Backa kyrka", Göteborgs kyrkoförvaltning, 2002.
___________________________________________________________________________