Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG DONSÖ 1:353 - husnr 1, DONSÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

DONSÖ KYRKA (akt.)
2005-12-02
Exteriörbeskrivning
Donsö kyrka uppfördes 1932 som gravkapell. Kapellet genomgick sedan en stor ombyggnad till kyrka år 1955.

Kyrkan är en traditionellt utformad salskyrka med torn i väster och tresidigt avslutat kor i öster. Trä är det dominerande byggnadsmaterialet. Uttrycket hämtar mer ur det tidiga 1900-talet än ur sin samtid, delvis på grund av att kapellet från 1932 finns kvar i grunden. Kyrkporten i väster är det tydligaste 1950-talsinslaget i exteriören. Den höga smala tornhuven är mycket identitetsskapande.
___________________________________________________________________________

Den gråmålade SOCKELNS nedre är murad av natursten och putsad, den övre delen är gjuten av betong. FASADERNA är klädda med vitmålad locklistpanel. TAKFOTEN är utkragad och består av ett enkelt profilerat listverk. Över långhus och sakristia ligger SADELTAK, täckta med enkupigt lertegel. Långhustaket är valmat i tre fält över koret, sakristians tak är valmat åt söder.

FÖNSTREN i långhus och kor är bevarade sedan kyrkan uppfördes som begravningskapell. De är rundbågiga enkla träfönster med smäcker spröjsning som följer fönstrens form. Alla fönsterbågar och omfattningar är målade i en dämpad ljusgrön kulör. Fönsterglaset är vattrat. Omfattningarna är enkla med utkragade, tresidigt avslutade överstycken. På långhusets västra fasad, på var sida om tornet, sitter mindre rakt avslutade fönster. De har spröjsade träbågar med sex rutor. De satt sannolikt på kapellets västfasad innan ombyggnaden. Korets två rundbågiga fönster är möjligen yngre. De är smalare och har kopplade bågar med planglas i ytterbågen.

Kyrkans VÄSTTORN är byggnadens mest framträdande del. HUVUDENTRÉN i tornets västra fasad har en tydlig samtida prägel. Kyrkporten har en trekantigt avslutad överdel och en kraftig utkragad omfattning i slätt trä. Porten och omfattningen är utförda i mörkt ädelträ. Den dubbla dörren i trä och glas har ett fiskbensmönster där trä och glasytor varvats. I nederkanten sitter sparkplåtar i vit metall. Den tresidiga entrétrappan är utförd i rödaktig granit och markytan nedanför trappan är täckt med grå granitplattor. Över entrépartiet sitter ett större kvadratiskt FÖNSTER utan spröjsar. Kyrkans TORNHUV är tvådelad. Överst reser sig en hög och smäcker kopparklädd spira med utsvängd nederdel. Spiran kröns av ett kors på ett klot. Mellan tornhuvens nedre del, ett kopparklätt fyrsidigt tak, och spiran finns ett väggparti med LJUDLUCKOR i fyra väderstreck. De dubbla luckorna är målade i samma dämpat ljusgröna färg som fönstren. Väggpartierna är vita med enkel dekor i form av vertikala band i den ljust gröna färgen. I tornet hänger två KLOCKOR. Storklockan tillverkades på Götaverken år 1933 (för gravkapellet), lillklockan har tidigare hängt i den äldre klockstapeln och är gjuten hos Öfverströms Enka år 1835.

SAKRISTIAN ligger i anslutning till koret på kyrkans södra sida. Den har två DÖRRAR åt väster, ädelträdörrar klädda med stående panel. Gjutna betongtrappor med enkla räcken av vitmålade metallrör leder upp till dörrarna. Mellan dörrarna sitter ett rundbågigt FÖNSTER i samma utförande som långhusets. På den södra gaveln sitter ett litet fyrkantigt fönster och åt öster ett större rakt avslutat fönster med två smårutsindelade lufter.

På tornets norra fasad sitter en lykta i svartmålat järn som suttit på kapellet. Kyrkans stuprör och hängrännor är färgade för att synas så lite som möjligt, vita på fasader och längs takkanter samt hängrännor i koppar längs tornhuvens koppartak.
___________________________________________________________________________