Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG INOM VALLGRAVEN 30:2 - husnr 1, ENGELSKA KYRKAN (ST ANDREWS CHURCH)

 Byggnad - Beskrivning

ENGELSKA KYRKAN (ST ANDREWS CHURCH) (akt.)
2008-01-09
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnadens kropp har ett sammansatt skepp och femsidigt kor. I väster reser sig tornet och de två flankerande fialerna (dekorativa småtorn) av liknande form. De fem blyinfattade fönstren i koret har färgat glas medan övriga fasadfönster är sammansatta av små rombformade ofärgade glas. Utvändigt kompletterat med fönsterbåge av klarglas. Fasaden och strävpelarna är av gult göteborgstegel som står på en granitsockel.

Portik, fönsteromfattningar och masverk (mittpost och ornamentik i fönsterytan) är av skotsk
sandsten. Taktäckningen var ursprungligen skiffer men byttes senare till kopparplåt. Entrédörrenär av ek och har i överkant formen av en tudorbåge och ovan det sitter ett överljusfönster med masverk av ek.

Dispositionen av planen är en klassisk öst-västlig riktning, med kor i öst och torn i väst. Byggnadskroppen är i stort sett formtät och samlad. Skeppet bildar enhet med det femsidiga koret men tornet tillsammans med fialerna bildar närmast en självständig skulptural gestalt. En enhet som ökade när man på trettiotalet valde att ta bort de två östa fialerna som gränsande till koret.

Byggnadens stil är nygotisk och då givetvis med influenser av den engelska grenen av gotiken. Både gotiken som stil och denna kyrkobyggnad i sig definieras främst av vertikalitet, skapad av stödmurarnas höjdsträvan tillsammans med både fialer och torn och accentueras dessutom av de skarpa vinklarna i tornhuven och fialerna. Kontrastverkan är tydlig. Muren bryts rytmiskt upp av stödmurar som hindrar byggnadskroppen från att bli enkel och kärv.
I entrévalv och i fönsterpartier återfinns gotikens främsta formelement spetsbågen men återkommer även i delar av fasadens mönstermurning. Entrépartiets spetsbåge strävar åt kölbågens utformning. Masverkens fyrpass är även det ett uttryck flitigt använt inom gotiken.