Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG INOM VALLGRAVEN 65:1 - husnr 1, GÖTEBORGS DOMKYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GÖTEBORGS DOMKYRKA (akt.)
2005-04-13
Exteriörbeskrivning
Domkyrkan med sitt torn är ett markant inslag i stadsbilden. Kyrkan består av långhus med en rund absid, torn i väster samt två korsarmar. Kyrkans exteriör domineras av fasader av gult flensburgstegel med detaljer i sandsten. Huvudingången markeras av en tempelgavel och fyra sandstenskolonner i kolossalordning. Entréerna vid korsarmarna är också utformade som tempelgavlar, men saknar däremot kolonner. Kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning vilket ger den en sned placering i kvarteret.

Domkyrkan har en utvändig SOCKEL som består av krysshamrade granitblock i tre skift till en höjd av cirka 1 meter.

FASADERNA är klädd med gult Flensburgstegel med måtten 4x11x22 cm som är murat i kryssförband. Fogarna har i det närmaste teglets färg. Långhusets fasader artikuleras av rundbågade indragna partier. Temat går igen i korsarmarnas fasader men här är det fönstren som är rundbågade. Över bågarna sitter runda fönster med putsade omfattningar.
Fasaderna avslutas med en putsad takgesims som även återfinns på tornet i form av en gördellist samt som entablement i anslutning till torntaket. Torn- och taklisterna är till stora delar uppbyggda av överputsat tegel och sandsten.

Kyrkans TAK är knappt synligt från marken. Det har redan från början varit avtäckt med kopparplåt. Taket på sakristian är täkt med återanvänd, grönpatinerad plåt och längs hela takfoten sitter ett plåtsprång av syrafast rostfri plåt för att ge stadga åt kanten och motverka risken för kopparrinning på taklister och fasader. Domkyrkans torntak är ett känt landmärke i Göteborg och består av en koppar klädd träkonstruktion. Tornhuven artikuleras genom, i varje vädersträck, dubbla pilastrar som bär ett gavelfält. Däröver är taket välvt och kröns av en rund del som avslutas med ett förgyllt kors.

De ursprungliga FÖNSTREN i domkyrkan ersattes år 1904 med nya fönster som utformades i likhet med de ursprungliga. Kyrkans olika fönstertyper är alla av trä med dubbla bågar och har fönster med tonat antikglas. De stora fönstren i långhus och kor är rektangulära med nio lufter där varje luft är smårutsindelad (9x8 rutor). I korsarmarna är fönstren rundbågade på läktarplanet med fem lufter med smårutsindelning. Över dessa större fönster sitter i såväl huvudskeppet som korsarmarna, runda fönster indelade i smårutor (12x2 rutor). I korsarmarnas nedre del sitter nästan kvadratiska sexdelade fönster med två lufter (6x 2rutor).

Domkyrkans nuvarande YTTERDÖRRAR är tillverkade år 1904 och utformade med originaldörrarna som förebild. De är halvfranska fyllningsdörrar som är placerade i par. Samtliga dörrpar är individuellt utformade och har genomgående tre speglar på respektive dörrblad. År 1904 tillkom ytterligare fyra ingångar till kyrkan som sammanlagt har 7 ingångar. Samtliga dörrar avslutas uppåt med ett fönsterparti. Dörrarna vid korsarmsgavlarna samt huvudentrén är något mer dekorativt utformade än de övriga dörrarna.

Huvudentrén inramas av en tempelgavel stående på fyra sandstenskolonner och lika många pilastrar i kolossalordning. Kolonnerna är tio meter höga och utförda av sandsten från ett stenbrott i Aberdour, Skottland. De är placerade på socklar av gnejs. Över kyrkporten sitter ett lunettfönster, lika brett som den parställda porten.

I Gustavi domkyrka finns det sex KYRKKLOCKOR, fyra stora klockor samt två mindre slagklockor. Tillsammans väger de 13 ton, vilket är den största sammanlagda vikten kyrkklockor som finns i ett och samma kyrktorn i Sverige.