Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG JÄRNBROTT 79:2 - husnr 2, HÖGSBO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÖGSBO KYRKA (akt.)
2006-04-21
Exteriörbeskrivning
EXTERIÖRBESKRIVNING

Högsbo kyrka ritades år 1963 av Malmöarkitekterna Bror Thornberg och Thorsten Roos, utifrån mottot "Vår Gud är oss en väldig borg". Kyrkan har också ett tungt, massivt och slutet uttryck. Den består av flera byggnadskroppar med enkla raka former, liknande stora sammanfogade klossar. Den slutna exteriören domineras av de enkla formerna och fasadmaterialet, betong med mycket grov frilagd ballast (stenskärv).

Kyrkan ligger i anläggningens norra del. Den är uppbyggd av fyra klossliknande byggnadsvolymer, en större liggande volym, två högre och smalare samt en lägre del vid entrén. Salskyrkan har en traditionell väst-östlig sträckning med koret placerat i öster.

Högsbo kyrka har ett för samtiden mycket modernt uttryck. Den utpräglade "betongkaraktären" återfinns även i Vårfrukyrkan (Kortedala) samt i Gårdstens och Bergsjöns kyrkor, men de är nästan ett decennium yngre. Under 1960-talet var det få arkitekter som använde sig av betong med frilagd ballast i kyrkornas fasadmaterial. Formspråket med de grova dragen ("betongbrutalism") är alltså ett grepp som är före sin tid på den lokala Göteborgska arenan. Högsbo kyrka har i detta avseende en banbrytande karaktär.

Kyrkans fasader är gestaltade med omväxlande slutna betongskivor och sammanhängande glasytor, i större partier eller i långa, smala fönsterband. Effekten blir att byggnaden verkar vara konstruerad av ganska löst sammanfogade betongskivor.
___________________________________________________________________________

Kyrkan står på en GRUND av murar och plattor av betong nedförda till berg.

VÄGGARNA av platsgjuten betong är sandblästrade för att blotta ballasten. Det finns inga synliga skarvar mellan betongelementen. Stenskärven hämtades från ett stenbrott i Högsbo industriområde. Kyrkan har dubbla betongväggar med mellanliggande isolering av lättbetong. Den kompakta betongytan är uppbruten av glaspartier.

I nordväst och sydost är två högre byggnadsdelar adderade till kyrkan. De väggar som är sammanbyggda med kyrkan är helt glasade och utvändigt klädda med kraftiga, stående gallerverk av svarteloxerad aluminium. Gallerverken bidrar till kyrkans strama och sakrala karaktär.

TAKEN ligger på flera olika nivåer. De är plana eller lätt sluttande pulpettak, täckta med rostfri plåt. Taken är inte synliga från marken. Murkrönen är inklädda med hängskivor i koppar.

Längs de norra och södra fasaderna, nära taket, löper långsmala FÖNSTERBAND i hela fasadernas längd. Fönsterbanden bryts på fyra ställen av de kraftiga betongbalkar som bär taket. Ett smalt fönsterband finns också i mötet mellan kyrkans norra fasad och korväggen. I den norra långväggen finns också fem smala, vertikala fönster med GLASMOSAIK. De har motiv med symbolbilder för jul, påsk och pingst. Alla fönsterkarmar och bågar är av svart aluminium.

Kyrkans DÖRRAR är också av svart aluminium. De flesta har stora glasade partier, enstaka är helt av metall.

VAPENHUSET ligger i söder, i en lägre byggnadsdel vid kyrktorget. Det har stora glasade partier mot torget och ENTRÉN ligger under en täckt gång som förbinder kyrkan med expeditionsbyggnaden. Även FÖRSAMLINGSHEMMET under kyrkan har stora glasade fasadpartier.

På den södra fasaden, nära sakristian i kyrkans sydöstra hörn, sitter en liten BALKONG (eller predikstol). Den vetter mot en öppen plats på kyrkans nedre terrass. Ytan kan användas för samlingar utomhus.

Se även storstadsinventeringens område "Göteborg, Högsbotorp, kv Putsen, Högsbo kyrka" http://www.bebyggelseregistret.raa.se/omrade_desc.asp?id=700&inv=275&depth=3 .
___________________________________________________________________________