Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG LANDALA 16:1 - husnr 1, LANDALAKAPELLET

 Byggnad - Beskrivning

LANDALAKAPELLET (akt.)
2005-10-08
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden är relativt liten men utgör med sitt torn ändå ett markant inslag i den storskaliga miljön. Fasaderna är klädda med liggande panel. Taket är täckt med tegel och tornets övre del är klätt med skiffer. Kapellet omges av buskar och höga träd.
Landalakapellet har en sydvästlig-nordostlig sträckning, med torn i sydväst och kor i en tresidigt avslutad absid i nordost. Huvudentrén ligger i tornets bottenvåning. Kapellet har även en entré i den nordvästra fasaden samt en tillbyggnad med sakristia i det norra hörnet.
__________________________________________________________________________
Kapellet står på en SOCKEL av natursten. STOMMEN är av trä och FASADERNA är klädda med faluröd fjällpanel (liggande panel), förutom tornhuvens gavelrösten som är klädda med locklistpanel. Mot sockeln löper en kraftig sockellist.
FÖNSTREN har okopplade träbågar med smäcker spröjsning. Fönstrens överdel är tresidigt avslutad och har dekorativt utformat spröjsverk. De flesta av kapellets fönster är med största sannolikhet ursprungliga sedan 1885. Antikglaset i bågarna är sannolikt från renoveringen 1962. Fönsterbågarna och de enkelt utformade omfattningarna är målade med vit linoljefärg. I tornet sitter tre sexkantiga fönster med smäckra spröjsar. Ett större sitter mitt på tornets sydvästfasad och de mindre sitter på kortsidorna i nivå med vapenhuset.
Kyrkan har tre ENTRÉER. DÖRRARNA är linoljemålade i brunt med röda omfattningar. Över huvudentrén i sydväst och sidoentrén i nordväst sitter skiffertäckta valmade SKÄRMTAK. Huvudentréns pardörr har spegelfyllning och ett enkelt smalt överljusfönster. Nordvästentrén nås via en halvcirkelformad trappa i kalksten, med enkelt utformade räcken i smide. Den har en pardörr med slätt ramverk och fyllning av fjällpanel. Entrén till den f.d. sakristian i nordost nås via en gjuten trappa. Den har ett enkelt dörrblad av liknande utförande som nordvästentrén.
LÅNGHUSETS FASADER har ett likartat utseende. Kortsidor är slutna, långsidorna domineras av de spröjsade fönstren med vitmålade omfattningar. Förutom närmast tornet är de placerade i par med gemensam omfattning. SADELTAKET över långhuset är täckt med enkupigt lertegel.
TORNET är högt och smäckert med en rektangulär planform. De två fristående hörnen stöds av strävpelare, inklädda i fjällpanel. TORNHUVEN består av ett sadeltak med en hög takryttare som kröns av ett kors. Taktäckningen består av små takskiffer. Tornet har vitmålade, tresidigt avslutade LJUDLUCKOR åt fyra håll. Omfattningarna är vita och enkelt utformade. I långsidorna sitter vardera två luckor med gemensamma omfattningar. Luckorna är indragna från fasaden och klädda med panel satt i fiskbensmönster. KYRKKLOCKAN göts 1961.
KORABSIDEN i nordost är tresidigt avslutad. Tre av väggpartierna (åt norr, öster och sydost) har fönster av samma typ som i långhuset. Innerbågens glasmålade fönster kan skönjas utifrån. Taket är valmat i tre fält och täckt med enkupigt lertegel.
Den f.d. SAKRISTIAN är tillbyggd i byggnadens norra hörn, i vinkeln mellan långhus och kor. Bredvid entrén i nordost sitter ett litet fönster med trekantig avslutning och dekorativ spröjsning i överkanten. I den nordvästra väggen sitter ett fönster i liknande utformning som långhusets, men lägre. Även detta har ett glasmålat fönster i innerbågen.