Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG MAJORNA 720:341 - husnr 1, SANKTA BIRGITTAS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

SANKTA BIRGITTAS KAPELL (akt.)
2005-05-31
Exteriörbeskrivning
S:ta Birgittas kapell är en liten kyrkobyggnad, uppförd i engelskinspirerad nygotik med stora spetsbågade fönster och strävpelare. Volymen och byggnadsstilen ger det ett ålderdomligt uttryck. De branta taken är täckta med skiffer och fasaderna är utförda av rött tegel med detaljer i gult tegel. Västgaveln betonas genom en liten klockryttare på västra gavelnocken och ett rosettfönster. Det rakt avslutade koret i öster är smalare och lägre än långhuset. Mitt på sydfasaden ligger ett vapenhus. Kyrkans exteriör är i princip oförändrad sedan byggnadstiden.

Kapellets MURVERK och FASADER är uppförda av rött tegel. Fasaderna är murade i kryssförband. Strävpelare, listverk, dörr- och fönsteromfattningar är av gult tegel. Strävpelarna är delade i avsatser med täckplattor av kalksten. De står vid byggnadens hörn och längs den norra fasaden. Kapellets gavlar är mönstermurade med trappstegsfriser i mötet med taken. Utmed långsidorna löper en tandsnittsfris längs takfoten. I murverket mellan fönstren sitter gjutjärnsankare i arabeskmönster. FOTMUREN är av granitblock med mindre oregelbunden sten närmast marken. TRAPPORNA vid entréerna är av granit, undantaget västentrén vars trappsteg är av kalksten.

Kapellets branta TAK täcks av skiffer. Nockplåtar, beslag, lister, vindskivor m.m. är av koppar, liksom ränndalar, hängrännor och stuprör. TAKRYTTAREN vid västgaveln är genombruten och i öppningarna sitter dekorativa masverk i gjutjärn, liknande fönsterbågarna. Taket har konkava fall och är kopparklätt. På takryttaren, över långhusets östra gavelspets samt över koret och vapenhuset sitter KRÖNKORS. De två förstnämnda är av gjutjärn och troligen ursprungliga, men de svartmålade träkorsen på vapenhusets och korets gavelspetsar är från 1978.

FÖNSTREN sitter i djupa nischer som vidgar sig utåt. Murverket är slätt och murningstekniken betonar spetsbågen Solbänkarna är klädda med kalksten. Samtliga utvändiga fönsterbågar är sedan byggnadstiden, av gotisk typ och utförda i gjutjärn. Fönstren är komponerade som ett masverk med en större spetsbåge som omsluter två mindre med ett fyrpass i svickeln i överkanten. Gjutjärnets egenskaper har påverkat utformningen mot ett smäckrare uttryck. De yttre rutorna är av planglas och fönsterbågarna är brunmålade. Rosettfönstret på västgaveln är försett med skyddsglas.

Kapellet har två VAPENHUS, ett i söder och ett i väster, där det södra har karaktär av huvudingång. Det är placerat mitt på den södra långsidan och skjuter ut ca en och en halv meter från långhusets fasad. En enkelt utformad spetsbågig arkivolt (perspektivportal) omsluter den dubbla porten och ett tredelat överljusinsläpp. DÖRRARNA har stora dekorativa gångjärn i svartmålat smide och är sannolikt ursprungliga. Taket är påtagligt brant och neddraget en bit på långhusets fasad. Mot väster sitter en mindre och enklare utformad ingång. Muröppningen saknar omfattning och har en rak överkant med välvda hörn, en s.k. skulderbåge. Porten är av liknande typ som i sydentrén, med dubbla dörrblad och dekorativa gångjärn, och sannolikt ursprunglig.
Dörren till den f.d. sakristian i långhusets nordöstra hörn har ett enkelt dörrblad. Muröppningen saknar betonad omfattning och har en trekantigt avslutad överdel.
Alla dörrblad har fått en senare inklädning med ett slätt skivmaterial på utsidan. Dörrarna är brunmålade, handtagen är utbytta och dörrarna har försetts med sparkplåtar av koppar.

För en utförligare materialgenomgång hänvisas till "Inventering av Göteborgs kyrkobyggnader, Rapport 14, S:ta Birgittas kapell", Göteborgs kyrkoförvaltning, 2002.